неделя, април 20, 2008

Астронавт влиза в болница след тежко кацане

Yi So-yeon, първата корейска астронавтка, беше откарана рано днес в болницата на Космическия Център Гагарин в Москва, след тежко, но безаварийно кацане в казахстанските степи вчера (Събота).

Новата героиня на Южна Корея ще трябва да премине различни медицински тестове, преди да може да се върне в страната си на 28 Април за грандиозно посрещане.

Когато спасителните екипи са я извадили вчера от Союз капсулата, Yi е изглеждала много отпаднала и не е можела да се движи, а американката Пеги Уитсън и космонавта Юрий Маленченко също не са били в по-добро състояние. "Имаше страхотен шок по време на кацането и още имам проблеми с ориентацията", казва корейката, докато чака да я откарат със спасителен хеликоптер.

Няколко часа по-късно на официална прес конференция, Yi е изглеждала доста по-добре, явно възвърнала част от силите си. На въпроса кое е било най-трудното нещо за нея от мисията й, тя е отвърнала, че това е била определено предварителната й тренировка на Земята.

Капсулите Союз са известни със своята висока сигурност още от 60-те години, но това последно кацане очевидно не е минало точно по план, след като е изместено с цели 420км. от предвидената цел. От руската космическа агенция казват, че капсулата е навлязла в земната атмосфера с "балистична траектория", вместо директно вертикално падане.

Нестандартният полет е довел до загуба на комуникацийте с контролния център в последните 20 минути преди кацането. Също така астронавтите вътре са били изложени на повече от 2 пъти по-голямо земно ускорение от обикновено.

На снимки на мястото на кацането се вижда, че капсулата лежи на едната си страна, заровена на половина в земята и силно обгорена от високите температури при навлизането в атмосферата. Тревата също е изпелена на стотици метри зад нея.
Заради голямото отклонение, на хеликоптерите са им трябвали допълнителни 25 минути да открият мястото на кацане.

Източник: TheKoreaTimes

Няма коментари: