понеделник, април 14, 2008

Русия ще строи орбитален комплекс за асемблиране

Шефът на Федералната Агенция Роскосмос Анатоли Перминов съобщи в Събота, че Русия планира да построи орбитален комплекс за асемблиране на космически кораби.

"Ще направим този комплекс, за да улесним скачванията в орбита, строежа на кораби и изпращането им към Луната, Марс и другите планети.", цитира новинарската агенция Итар-Тас.

Предложението е било одобрено на среща на Руския Съвет по Сигурността в Петък, но още няма обявени точни дати.

Перминов същю така добави, че Русия смята да използва космодрума Байконур поне до 2050г.

Новият руски космодрум Восточный или "Източния" трябва да бъде завършен до 2018г. Сега предстои да бъде избрано най-добро място за строеж. Първите полети ще започнат 2015г, а 2018 се очакват първите пилотирани мисии от там.

Роскосмос също подготвя и нов пилотиран кораб с тегло между 18 и 22 тона, но не става ясно дали е нещо подобно на Клипер или изцяло обновен дизайн. Знае се само, че няма да може да се издига в орбита от никоя от използваните в момента ракети. За сравнение с всичките си модификации Союз не може да носи повече от 16-17т. (включително собствено тегло).

Най-вероятно за ракета носител ще се използва бъдещата Ангара, но за момента Русия няма двигатели за Анагара ракетите си. Все пак се очаква първата такава да излети през 2011г.

2 коментара:

Атанас Кумбаров каза...

Те една нищо и никаква ракета като Ангара не могат да построят от толкова години насам с всичкото финансиране от Lockheed Martin и по-късно от ILS, та к'во остава за орбитален комплекс. Да не забравяме, че немогат да съберат пари дори да си изстрелят единственият им останал научен модул за МКС.

Атанас Кумбаров каза...

Те даже нямат пари да си завършат сегмента на МКС, както вече споменах: http://www.space-travel.com/reports/Russia_Needs_Billions_More_To_Complete_Its_ISS_Segment_999.html