петък, април 04, 2008

ATV Жул Верн се скачи успешно с МКС вчера


Камера на МКС заснела Жул Верн, докато се приближава на 3. Април.
Заслуги: NASA TV
Пъвият автоматичен транспортен кораб (ATV) на Европейската космчиеска организация (ESA) - Жул Верн успешно направи скачване с Международната Космическа Станция (МКС). Процесът се е осъществил успешно в 16:40ч. българско време на 341км. височина над южния атлантически океан, източно от Южна Америка.

Жул Верн е с размери като лондонски двуетажен автобус - 10м. дължина на 4,5м. широчина. ATV-то може да изнася 3 пъти повече товар от руския транспортен кораб Прогрес, който има капацитет от 2,5 тона. Автоматичния транспортен кораб на ESA може да изнася 8 тона прясна храна, вода, гориво, екипировка и друг багаж в орбита.

Жул Верн е струвал на ESA 1,3 милиарда евро и 10 години разработка и организацията планира да изстреля общо 7 такива кораба до МКС като отплащане за места за астронавти на станцията.

Астронавтите на борда на МКС са отворили люка на Жул Верн днес сутринта и ще почнат да пренасят товара в Понеделник, а един интересен факт е, че на борда на ATV има и автентични ръкописи от XIX век. на създателя на научно-фантастичния жанр, на който е и кръстен апарата - Жул Верн.

"Постижението показва прогреса постигнат благодарение на международно партньорство", казва Майкъл Грифин шефът на НАСА, "Заедно с пристигането на европейския модул Колумбус по-рано тази година и успехът на ATV прави Европа доказана космическа сила."
Сравнение на размерите на Жул Верн, Аполо и руския Прогрес.

Успешното скачване на Жул Верн освобождава над 250 милиона евро за други ESA проекти, включително разработката на втория автоматичен транспортен кораб и поддръжката на лабораторията Колумбус.

Освен транспортните си функции, Жул Верн ще повдигне почти 300-тонната станция в по-висока орбита. Това е нужно, тъй като триенето на атмосферата непрекъснато сваля МКС към Земята.

Жул Верн излетя на 8. Март с ракета носител Ариана 5 от европейския космодрум Коуроу и след 4 седмици изчакване в орбита, 2 успешни теста на навигационните му системи (камери и лазери) се скачи вчера с МКС.

Жул Верн при скачването си на 3. Април със синята Земя във фон.
Заслуги: NASA TV

По план трябва след като се напълни с отпадъци и ненужен товар и издигне МКИС на по-голяма височина, да се разкачи на 7. Август и да изгори напълно в земната атмосфера.

Сега Жул Верн е закачен на последния свободен руски люк на станцията. Другите са заети от товарния кораб Прогрес и Союз ТМА-11. На 7 Април Прогрес 28 ще се разкачи и ще освободи място за пристигането на Експедиция 17 на 10. Април.

"12 години след като подписахме договор за ATV, най-после пожънахме успех," коментира Алан Търкетъл мениджър на ESA за МКС, "Беше невероятно събитие - мечтата на всеки хореограф." (да и аз не разбирам последното сравнение, но какво да се прави...)

П.П. "Днес", макар че деня свършва след няколко минути, има само тази новина, защото имам рожден ден и малко се отнесох, но предполагам, че ми е позволено. Все пак човек веднъж става пълнолетен. :)

Няма коментари: