сряда, април 02, 2008

Пенсионирането на совалката ще остави над 8600 човека без работа


Спирането на совалките през 2010г. може да доведе до загуба на 8000 работни места предприемачи на НАСА от чужди фирми и още 600 в самата агенция, съобщи НАСА във Вторник.

По искане на конгреса, НАСА направи първата оценка на възможната загуба на работни места след като совалките се пенсионират и постепенно се премине към програмата "Констелейшън" (съзвездие), където се разработва нужната техника за завръщане на Луната и по-късно Марс.

Кореспондента на НАСА по космическите операции Уилиям Герстенмайер твърди, че в крайна сметка загубата няма да се окаже толкова лоша, колкото изглежда сега. Много от специалистите ще се прехвърлят на проекта Констелейшън за разработката на нови космически апарати и ракети.

Това ще стане най-рано 2015г., за когато е насрочен първия полет на Орион - корабът, който трябва да закара астронавти до Луната.

Също така някои от работниците на НАСА може да се прехвърлят в частни компании и отново да работят за агенцията като външни предприемачи.

Г-н Герстенмайер също така спомена, че голяма част от работната ръка на НАСА може да се пенсионира. Около 25% от хората, работещи в агенцията са във възраст за пенсиониране.

Наблегнато беше и на това, че не трябва да се преувеличава с тези цифри. Може да отнеме още 1 година, докато НАСА направи по-точни преценки за загубата на работни места.

Най-тежка може да е загубата за Космическия Център Кенеди във Флорида, който се грижи за обслужване на совалките. Те могат да загубят 6400 от 8000-те си работници.
Фабриката Michoud в Ню Орлеанс, където се асемблират външните горивни резервоари, може да загуби до 1300 от 1900 работни места.

Дейв Уелдън представител на републиканците в Камарата на Представителите на САЩ нарече загубите "жестоки" и намекна, че показват колко неадекватен и ниско-бюджетен е космическия план на правителството на Буш.

Няма коментари: