четвъртък, април 17, 2008

Може би е открита тъмна материя на Земята

Съвместен екип от Италия и Китай твърди, че е засякал частици на тъмна материя дълбоко в италианска планина, но останалата част от научното общество е скептично за момента, защото никой друг експеримент до сега не е успял да засече директно някаква тъмна материя въобще.

В Сряда 16 Април, на конференция във Венеция, Италия, екипът на проекта DAMA (Dark Matter) съобщи резултатите си от втората 4-годишна фаза на техния експеримент. Учените от DAMA твърдяха, че са засякли тъмна материя и през 2003г., но прекалено много хора смятаха, че резултата им се дължи на статистическа грешка. Сега доказателствата са по-силни.

"Вече сме доста сигурни, че сигналът им не е статистическо отклонение, а това какво точно представлява вече е друг въпрос", казва Франсис Халзен, физик по астро-частици от Университета Уисконсин-Мадисън, САЩ.

Според общата теория галактиката ни е пълна с частици на тъмна материя, невидимото и неидентифицирано до сега вещество, което заема почти 90% от Вселената. До сега съществуването на тъмната материя е установявано само чрез гравитационния й ефект върху нормалната материя - галактики, звезди и др.

Експериментът DAMA търси директно частици тъмна материя, който са се сблъскали със Земята. DAMA се намира в подземна лаборатория, под 1,4км. скали, в планината Гран Гасо. Екипът на DAMA търси проблясвания светлина в детектор с натриеви йодиди (йодид - йон на хим. елемент Йод).

Тези проблясвания произлизат основно от фонов шум, като обикновени неутрони от радиацията на околните скали. Някои от тях обаче може да са предизвикани от частици на тъмна материя и ако е наистина така, учените очакват да има сезонни вариации в сигнала, защото скоростта на Земята през галактиката ни зависи от въртенето около Слънцето.

Според теорията, Земята би трябвало да има по-чест контакт с тъмна материя, когато се движим в галактиката в една посока със Слънцето, т.е. през Юни. Съответно през Декември, трябва да има минимум на наличната тъмна материя, защото Земята се движи в обратната посока.

Точно това беше доклада на DAMA екипа през 2003, след 7 години изследвания чрез 100-килограмов детектор, но резултатите им бяха посрещнати с изключително голям скептицизъм, все пак никой до тогава не беше засичал директно частици на тъмната материя.

От DAMA обаче никак не се обезсърчиха, ами подновиха експеримента с нов и по-голям детектор от 250кг. Сега след още 4 години те твърдят, че отново се виждат ясно сезонни вариации на сигнала, които отговарят много точно на максимум през Юни и минимум през Декември.

Екипът вярва, че новите резултатите са силно значими, а шансът за случайно смущение с такава точна повтаряемост е 1 към милиарди според тях.

Ричард Гайтскел от Университета Браун, който е член на два проекта за търсене на тъмна материя: Cryogenic Dark matter Search (CDMS) и експеримента Xenon, продължава да е скептично настроен. Все пак е съгласен, че резултатите са интересни и си струва други екипи да повторят експеримента върху това място.

"Въпросът с тъмната материя е достатъчно важен, за да обърнем внимание на колегите от DAMA, няма просто да пренебрегнем резултатите им.", казва Халзен.

Източник: NewScientist

Няма коментари: