събота, април 05, 2008

Най-старите галактики са учудващо масивни и натрупани

Астрономи от Англия са направили най-детаилната до сега инфрачервена карта на дълбокия космос, разкривайки произхода на най-старите галактики във Вселената.
Чрез британския телескоп UKIRT (United Kingdom Infra-Red Telescope) екипът е събирал данни в продължение на 3 години и е направил карта на повече от 100 000 галактики в зона от небосвода колко 4 пълни Луни.

Тъй като светлината пътува в продължение на над 10 милиарда години до нас, учените на практика гледат най-ранното "детство" на тези далечни галактики.

Като се правят наблюдения в инфра-червената част от спектъра, учените могат да наблюдават още по-далечни обекти, защото светлината се измества към червения цвят при разширяването на Вселената.

Проучването е на астрономи от Университета Нотингам и привежда солидни доказателства, че тези галактики, които изгледат стари дори в тези ранни години на Вселената, се намират в огромно облаци от невидима тъмна материя и евентуално ще образуват едни от най-невъобразимо големите галактики във Вселената.

Екипът е използвал снимки на UKIRТ, за да оцени относителната маса на тъмната материя около тези стари галактики и да изчисли до каква степен те се събират натрупват в дадени зони заедно. Предположения за масата на "облаците" от тъмна материя се правят, чрез анализи на тази способност на галактиките да се "струпват" на едно място.

"Още не знаем какво точно представлява тъмната материя, но за щастие можем да разберем как й действа гравитацията и я кара да се струпва на едно място. Виждаме, че старите, червени галактики са по-скупчени от младите и сини, така знаем, че невидимата тъмна материя около старите галактики е много по-масивна", казва Will Hartley, който е студент в Нотингам и работи по това проучване.

"Тези резултати са директно свързани с днешната Вселена", продължава Hartley, "и ни показват, че най-далечните и стари галактики трябва да еволюират в най-масивните, но и най-познати и често срещани галактики - с елипсовидна форма. Разбирането на това как тези грамадни галактики са се формирали толкова рано в живота на Вселената е един от най-големите въпроси в астрономията днес."

"Наблюдаваме галактики с маса 10 пъти по-голяма от тази на Млечния Път в най-ранната епоха на Вселената. Сега за пръв път изучаваме достатъчно голям брой далечни галактики, за да можем наистина да открием как и къде са се формирали."

Проекта се води от Will Hartley и Д-р Foucaud, които представиха своите първи резултати тази седмица на Националната Среща на Кралското Астрономическо Общество на Англия.

На сайта на проекта UDS (Ultra-Deep Survey) може да наблюдавате мозаечна снимка направена с 3 различни инфра-червени филтъра и с пълна резолюция от 25 000 х 25 000.

Няма коментари: