вторник, април 15, 2008

Черната дупка на Млечния Път за последно се е хранила преди 300г.

Черната дупка, която спи в центъра на нашата галактика, явно се е "хранила" активно преди 300 години, казаха от Европейската космическа Организация (ESA) днес.

Чудовищната черна дупка на име Стрелец-А (Sagittarius A) се намира на 26 000 светлинни години от Земята и има маса над 4 милиона пъти тази на нашето Слънце.

Японски астрономи, използващи космическия телескоп XMM-Newton на ESA, както и други американски и японски гама-лъчеви сателити, откриха, че облаци газ просветват и пак се затъмняват в гама лъчи, когато преминат покрай черната дупка.

Този феномен се дължи на гама-лъчеви пулсове, който се смята, че са остатъчни избухвания на гигантско "припламване", станало преди 300 години.

"До сега се чудехме, защо черната дупка на Млечния Път изглежда, като че ли е заспала", казва ръководителя на екипа Татсуя Инуи от Университета Киото. "Но чак сега разбираме, че явно черната ни дупка е била доста по-активна в миналото. Може би просто си почива след последното масивно поглъщане."

Основната теория гласи, че преди няколко века, невероятното гравитационно поле на черната дупка е погълнало облаци газ от свръхнова звезда в близост.

Това поглъщане е предизвикало това "припламване" от устата на гиганта в гама лъчи.

6 коментара:

gligi каза...

Интересно, обектът отстои на 25000 ly, пък някой разбрал какво се е случилотам в последните 300 години... Явно в Европейската космическа Организация ползват тахионен телескоп...

dzver каза...

Май станаха 25300 години. Съвсем наскоро е било.

Martin Sotirov каза...

Мда, и аз се чудих това, но не стигнах до подходящо обяснение.

Анонимен каза...

"Чудовищната черна дупка на име Телец-А (Sagittarius A) се намира на [..]" - Стрелец (Sagittarius), а не Телец (Taurus).

Чета публикациите, но защо не виждам никъде посочени източници?

Martin Sotirov каза...

Благодаря за поправката на Hamelleon. Когато новината е по-голяма или дори е статия, има посочен източник. Обикновено обаче са по-малки неща, за които докладват всички големи астрономически сайтове.

gaBuH4u каза...

Станала е грешка, сигурно са имали предвит 300 000 или 30 000 а глупавото е ,че след нато не знаем нищо за последните и 25 000 години защо твърдим ,че е било за последно, аз не мога да държа толкова на глад.