сряда, април 16, 2008

Електрическото слънчево платно се разработва с пълна пара

Електрическото слънчево платно, разработвано във Финландския Метеорологичен Институт бързо се развива и се доближава към осъществяване. Този начин за придвижване може да промени коренно космическите изследвания и пътешествия.

Електрическото слънчево платно, което използва слънчевия вятър, без нужда от каквото и да било гориво, се разработва вече 2 години във Финландия и до сега е предизвикало голям международен и частен интерес. Главния му компонент са дълги метални въжета (или нишки), които непрекъснато биват бомбардирани от електрическа пушка, за да са положително наелектризирани. Така слънчевия вятър от частици оказва малък, но постоянен тласък върху въжетата и космическия кораб, който теглят. Електрическото платно се разработва основно от финалндския институт по метеорология, но по неговите компоненти работят специалисти от Университета Хелзинки, както и Германия, Швеция, Русия и Италия.

За момента работата върви безпроблемно и според ръководителя на проекта Др. Пекка Янхунен, вече могат да планират първата тестова мисия. Най-скорошния напредък в разработката идва от Университета Хелзинки, където са открили метод за лесното създаване на такива въжета (нишки), издръжливи на микро-метеорити. Тази нова техника позволява свързването на метални жички чрез ултра-звуково слепване в почти всякаква форма, така че тя може да има бъдеще и в други сфери освен електрическото платно.

Когато бъде завършено платното, се очаква да позволи по-бързо и същевременно по-ефтино изучаване на Слънчевата Система и придвижване в космическото пространство. Може да има икономическо приложение, като например събиране на ресурси от астероиди, създаване на гориво в орбита или събиране на чиста слънчева електро-енергия.

"Електрическото платно ще направи всякакви космически дейности по-ефтини, например може да помогне за разработката на големи сателити за събиране на слънчева енергия. Когато те орбитират Земята, непрекъснато са облъчени и могат да предават електро енергия до Земята чрез микро вълни. Те биха били значително по-изгодни от земните слънчеви панели, които са зависими от денонощния цикъл и климата.", казва др. Пекка Янхунен.

Електрическото платно е започнало своята разработка като вторичен продукт при едно проучване на Финландския Метеорологичен Институт за взаимодействието между слънчевия вятър и планетите. Разработката на тази иновативна технология се спонсорира главно от Академията на Финландия и други частни компании.

1 коментар:

Анонимен каза...

Пише се еВтин, а не еФтин.