четвъртък, април 10, 2008

Супер детайлни снимки на Фобос

(Натисни снимката за пълна резолюция)

НАСА публикува невероятно детайлни снимки от орбитъра Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) на Фобос - по-големия от двата спътника на Марс. Луната Фобос представлява интересна цел за изучаване, но има ограничено време, защото някой ден ще се разбие в Червената Планета.

Снимката е изкуствено оцветена, оригиналната е малко по-бледа. Тя е заснета с една от най-добрите камери изпращани в космоса - HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment) и е направена от 6800км. разстояние. Тя показва супер детайлно надупчената от кратери повърхност на малката картофо-подобна луна. 1 пиксел е около 5.8м. от повърхността. Както се вижда, основният белег на Фобос е огромния кратер Stickney, кръстен на жената на астрома открил двата спътника на Марс през 1877г. Той е чудовищно голям - широк е почти колкото половината диаметър на Фобос (22км.) Около кратера се виждат следи от по-светъл материал, които си личи че е доста по-млад от останалата част от повърхността на Фобос. Вътре в кратера пък има по-светли линии, които вероятно са следи от свличащ се материал по стените.

На снимката се виждат на места поредици от кратери един до друг, които вероятно са следи от шрапнели на метеоритни удари върху Марс.

Фобос представлява огромен интерес, защото се смята, че има воден лед и различни въглеродни съединения. Пилотирана от хора мисия може много лесно да кацне и после да отлети от спътника, защото той има гравитация около 1/1000 от тази на Земята. Все пак според някои астрономи, Фобос може да е астероид прихванат от гравитацията на Марс.
На луната, кръстена на гръцкия бог на страха, за съжаление и остава ограничен живот. Фобос се приближава към Марс с 1,8м. на 100г. и според учените до 50 милиона години или ще се разбие в Червената планета или ще бъде разкъсан от гравитацията й.

През 2009 Русия и Китай ще изпратят робот на Фобос, който трябва после да се върне на Земята с проби от почвата.

Няма коментари: