сряда, април 23, 2008

Животът на Земята може да изчезне много преди смъртта на Слънцето

Как ще свърши животът на Земята? Никой не знае отговора на този въпрос още, но според ново изследване има шанс, Меркурий или Марс да се разбият в Земята много преди Слънцето да се уголеми до червен гигант, погълвайки нашата хубава планета след 5 милиарда години.

В обсерватория в Париж астрономи са направили над 1000 компютърни симулации на Слънчевата Система в бъдеще. Това е изключително трудна и деликатна работа, защото дори съвсем малка несигурност за разположението на планетите в даден момент може да доведе до огромни разлики след няколко милиона години. За това учените могат да гарантират, че поне за следващите 40 милиона години Слънчевата Система ще остане горе-долу в този си вид.

След това обаче могат да се случат най-различни неща. Например има шанс между 1 и 2%, орбитата на Меркурий да стане силно ексцентрична по някое време в следващите 5 милиарда години в следствие на гравитационно дърпане от Юпитер. По-точно ексцентричност с показател 0,6 (0 е идеално кръгла орбита, а 1 е максимално ексцентрична). В такъв случай най-близката до Слънцето планета може да породи хаос във вътрешната част на Слънчевата Система. Меркурий може от своя страна да размести орбитата на Марс и една от двете планети евентуално да се разбие в Земята. меркурий и Марс са лесни за изместване от орбита, защото имат съответно 6 и 11% от Земната маса. Венера е по-трудна, защото масата и представлява 82% от тази на нашата планета.

В една от симулациите на учените, Меркурии е бил захвърлен в самото Слънце след 1,3 милиарда години. В друга пък, Марс е бил изхвърлен от Слънчевата Система 820 милиона години от този момент, а след още 40 милиона Меркурий и Венера са се сблъскали.

За щастие подобни катастрофи са се появили в много малък процент от симулациите. Общо взето прогнозите са несигурни и мъгляви, на практика може всичко да се случи, защото 1000 симулации не са изобщо достатъчно. Само за едно са съгласни учените, ако обект с размера на Марс се сблъска със Земята, ефектът ще е катастрофален! Според общата теория, Луната се е родила именно след такъв Сблъсък в ранна възраст на Слънчевата Система.

От направените до момента симулации, може да се направи статистика с 98% шанс Земята да продължи живота си необеспокоявана, разбира се ако не се намесват тела, идващи извън Слънчевата Система - комети и тн.

Ползвани материали: New Scientist

1 коментар:

Анонимен каза...

Не знам какви сметки правят тези учени, очевидно е, че всичко е "ако или" и няма нищо сигурно в тези твърдения.. ама да ви кажа, че според други източници Луната ще "слезе" на Земята след има няма няколко хилядолетия, така че..