четвъртък, април 10, 2008

Открита е най-малката екзопланета до момента

Испански астрономи откриха най-малката до сега екзопланета с твърда повърхност. Новата планета се намира на 30 светлинни години от Земята в съзвездието Лъв, има маса 5 пъти тази на Земята и диаметър с 50% по-голям от нашата планета. На нея пълен ден е около 3 земни седмици.

Тъй като новата екзопланета GJ 436c се върти около оста си за 5,2 земни дни, но орбитира около нейната звезда за едва 4,2 дни, един пълен ден на нея ще изглежда дълъг около 22 дни на Земята.

Игнаси Рибас, ръководител на екипа, коментира: "След потвърждаване, новата екзопланета е най-малката до днес открита. Тя е първата идентифицирана чрез гравитационния й ефект върху друга позната планета от същата система. Това проучване отваря път ползването на този метод за откриването на много други малки планети, все по-подобни на нашата Земя."

Новата екзопланета е горещ близнак на замръзналата OGLE-2005-BLG-390lb, открита преди две години от същия екип. Други две горещи супер-земи от този клас са Gl 581b и Gl 876d, открити чрез метода на доплеровото поклащане (гравитационно влияние на планетата върху звездата й, което се измерва с доплерово червено-изместване на спектъра на светлината от звездата).

Според изчисленията на екипа, температурите на повърхността на GJ 436c са между 400 и 700 Келвина (127-427 градуса по Целзии), но на места могат да достигат 350 Келвина (77 C), например на полюсите. Тези високи температури правят планетата неизгодна за живот и се дължат на близкото разстояние на звездата й.

Повечето от около 280-те открити екзопланети до днес са газови гиганти като Юпитер и има едва 4 идентифицирани супер-земи. За супер-Земя се счита планета с 1 до 10 пъти масата на Земята.

Няма коментари: