неделя, април 13, 2008

Най-ярката експлозия във Вселената продължава да блести

Най-ярката експлозия, някога наблюдавана, може в крайна сметка да е била още по-мощна, отколкото някой е очаквал. Почти 3 седмици след като светлината от яркото гама-лъчево изригване стигна до Земята, то още блести и изумява астрономите.

Събитието, за което Космическа Одисея докладва, явно е предизвикано от смъртта на изключително масивна звезда, може би колкото 50 Слънца, на разстояние около 7,5 милиарда светлинни години от Земята.

Когато се "случи" на 19. Март, за кратко беше най-далечния обект, наблюдаван с невъоражено около - 1000 пъти по-отдалечен от галактиката Триъгълник или М33, която обикновено държи този рекорд.

Космическият телескоп Хъбъл се опита да заснеме галактиката, от която проилиза гама-лъчевото избухване на 7. Април, но се оказа, че три седмици по-късно светлината от този катаклизъм все още заслепява всичко около себе си и не позволява да се види галактиката му.

Смята се, че гама-лъчевите избухвания се наблюдават, когато при смъртта си необичайно голяма звезда изстрелва материя с близка до светлината скорост, фокусирана горе-долу към Земята. Тя образува гама-лъчи, а видимата светлина се дължи на нагорещения околен газ.

Според някои астрономи, най-ярките гама-лъчеви изригвания дължат яркостта си на това, че техните струи изстрелян материал са фокусирани точно към Земята, но според теорията тези високоенергийни събития пък заглъхват по-бързо. Това даже е наблюдавано до сега, но това специално изригване разбива всякакви граници и не може да бъде класифицирано!

За да е имало фокусирани струи материал и все още да се вижда, значи събитието е имало наистина невероятна енергия, обяснява Nial Tanvir от Университета Лейчестър в Англия, който ръководи наблюденията на Хъбъл.

"Това изглежда като сериозен проблем", казва той.

Може би поради незнайни причини, доста по-голяма част от енергията на експлозията се е трансформирала в радиация, от колкото обикновено се случва при гама-лъчевите избухвания, но все още е рано за такива заключения. Това е теорията на Tanvir.

За момента теориите варират от по-сдържани до крайно странни, като например сблъскването на черни дупки или пък цивилизация, която сигнализира съществуването си на някой, който може да гледа натам...

Хъбъл ще се опита отново да заснеме галактиката, от която е изригването, през Май месец.

Източник: NewScientist

Няма коментари: