сряда, април 02, 2008

Британци откриват най-младата екзопланета


Системата HL Tau, "гледана" с радиовълни
Британски астрономи откриха най-млада планета извън Слънчевата Система - газов гигант на едва 2000г. (звезда-ембрион по космическите стандарти).

Газовата екзопланета все още се оформя и е засечена в протопланетарен диск на не повече от 100 000г. около звездата HL Tau в съзвездието Телец на около 520 светлинни години разстояние.

Според ръководителя на екипа Др. Джейн Грийвс, друга млада звезда, преминала през HL Tau системата преди 1600г. може да е предизвикала началото на процеса на планетообразуване.

Протопланетарният диск около звездата е необичайно масивен, ярък и изпълнен с твърди частици с размерите на камъчета - идеално място за търсене на зараждащи се планети.

Др. Грийвс и екипът и са били по-скоро изненадани от откритието.

"Не търсехме точно това. Много се учудихме, като я открихме", каза тя пред BBC News. "Другата най-млада планета засечена е на 10 милиона години."

Някои астрономи даже предполагат, че газовият гигант (14 пъти по-голям от Юпитер!) е дори по-млад от 2000г.

Чрез комплексът за радио телескопи Very Large Array (VLA) в САЩ е било потвърдено наличието на масивни твърди частици с размерите на малки камъчета в диска от газ и прах.

След това екипът направил откритието потвърди, че това са камъчета, а не просто нагорещен газ чрез радио телескопа Мерлин във Великобритания.

Др. Кен Райс от Института по Астрономия в Единбург казва, че откритието е значителен напредък за разбирането на процеса на формиране на планети.


Компютърни симулации показват, че е възможно планетата да се е формирала под въздействие на близкото преминаване на XZ Tau преди 1600г.

Според общопрития модел, планетите се формират от долу на горе. Твърди частици почват да се "залепят" една за друга под въздействие на гравитацията и постепенно се образува отделен стабилен обект със собствено магнитно поле.

Астрономът твърди, че младата прото-планета около HL Tau се е формирала доста бързо, след като голям регион от газовия диск е рухнал навътре, заради гравитационна нестабилност на самия диск.

Според него, компютърните му симулации пасват идеално на ситуацията и има шанс наистина така да стават нещата при този процес.

Друга млада звезда - XZ Tau е минала преди около 1600 години покрай HL Tau. Това не е задължително за формирането на планети, но е възможно именно това да е предизвикало нестабилността на диска и бързото начало на формиране на газовия гигант. Ако модела се окаже верен, това е изключително скорошно събитие по астрономическите стандарти.

Няма коментари: