четвъртък, април 03, 2008

Още един амбициран екип ловци на екзопланети

Астрономите са се мъчили с векове да открият всичките планети на нашата Слънчева Система, а през последните 13г. са засекли почти 300 извън-слънчеви обекта или така наречените екзопланети. Бързо развиващата се технология на телескопите ускорява процеса всеки ден.

Само един единствен екип в последното полугодие е открил цели 10 екзопланети, а в долния пост може да прочетете за британския екип учени, който откри най-младата, още в процес на формиране, планета.

Планети извън Слънчевата Система се намират изключително трудно, освен ако не са газови гиганти като Юпитер и факта, че до сега не е открита нито една потвърдена екзопланета от земен тип говори ясно за това.

За да намират тези невероятно малки обекти по космическите стандарти, на учените им се налага да измислят нови и уникални методи за търсене.


Една от двете SuperWASP установки. Камерите следят милиони звезди едновременно за транзити на планети пред тях.

Повечето екзопланети до сега са открити с наблюдение на периодични поклащания на звездата, която се наблюдава, в следствие на гравитационното притегляне на планетата.
Друг метод следи за така наречените транзити - когато планетата преминава пред звездата си и съвсем леко я затъмнява. Става въпрос за затъмнение от сорта на 1/100 от 1% от яркостта на звездата.

Така вместо да прекарват много време в наблюдението на една единствена звезда, следейки за едва забележимо поклащане, европейски астрономи са направили изобретателни комплекти от камери като например SuperWASP.

Може да изглежда като ракетна установка, но SuperWASP е доста ефективен и само за последните 6 месеца, две такива системи в Южна Африка и съответно на Канарските острови са открили 10 нови планети и са изчислили техните характеристики като маса, размер и тн.

Сред амбициозни проекти за търсене на планети от земен тип като космическия телескоп Кеплер на НАСА, ловците на планети от повърхността на Земята също не седят със скръстени ръце.

Британски астрономи са разработили камерата "RISE", която е закачена за Телескопа Ливърпул в Англия. Тя прави бързи снимки през кратки интервали на определен регион от небосвода и сравнява снимките за промени в яркостта на звездите. Така RISE също е в отбора на търсещите планетни транзити.

Няма коментари: