четвъртък, април 10, 2008

Хигс е забелязан при ускорителя LHC

Не, не става въпрос за частицата Хигс, която общо взето е главната цел на Големия Ускорител на Адрони (LHC), ами за 78-годишния Питър Хигс, човека зад теоретичната частица, както и Полето на Хигс и Механизма Хигс.

Това е последната седмица, в която LHC, част от комплекса CERN близо до Женева, е отворен за публични посещения. Големият ускорител е посетен от над 50 000 души до сега и сега сред тълпите беше забелязан Питър Хигс, човекът който заедно с Франсоа Енглерт и Робърт Браут е изградил теорията за полето на Хигс и Хигс механиката. Също елементарната частица Хигс Бозон, която би обяснила как частици с нулева маса създават материя с определена маса, е кръстена на него.


Инжинер монтира магнити на ускорителя LHC.

На по прост език, ако Хигс съществува, то той има огромен ефект на всичко заобикалящо ни. Това е единствената елементарна частица на стандартния модел, която още не е наблюдавана.

На въпроса Как се чувства като гледа машина за много милиарди долари, построена, за да открие частица, кръстена на него, Хигс отговори:

Симулация на сблъскване на частици в LHC, при което се открива Хигс бозон.

"Стъписващо е! Размерът на детекторите е наистина невероятен, доста по-впечатляващо отколкото на всички снимки."

Той също изтънка, че все пак LHC няма да търси само Хигс бозон, но и други нестандартни и неописани от стандартния модел частици, тъмна материя и тн.

Хигсът често бива неофициално наричан "частицата на Бог", което дразни Питър Хигс, защото е атеист.

Той е 90% сигурен, че LHC ще открие Хигс бозон и се надява това да стане преди 80тия му рожден ден на 29 Май 2009. Ако ли не, ще трябва да помоли личния си лекар, да го държи още малко жив.

1 коментар:

Боян Пищиков - Архиватора каза...

хихихихихи,
а аз - мръсника - имам репортерски фотоархив от мястото и ще го пусна съвсем скоро, ммммммдаааам...

и за ГРИД-а знам, и него го имам...