сряда, април 30, 2008

Масивна черна дупка може би се опитва да напусне галактиката си

Чрез ново проучване е открита супер-масивна черна дупка, която явно се опитва да избяга от галактиката си. Това може да е следствие на бурно сливане на две черни дупки.

Вече се смята, че повечето ако не всички големи галактики като Млечния Път имат огромна черна дупка в ядрото си, с маса милиарди пъти над тази на Слънцето ни. По някога се случва две галактики да се сблъскат, а черните им дупки да тръгнат една към друга и евентуално да се слеят.

Според теория на относителността, двете черни дупки биха разбъркали силно околното пространство при движението си една към друга, а това сътоветно би образувало "вълнение в тъкънта на пространството" или по-просто силни гравитационни вълни.

Компютърни симулации пък показват, че ако такива вълни съществуват, те биха се събирали повече от някоя страна и така биха могли да избутат черната дупка със скорост до 4000 километра в секунда. Нещо като огромна двигателна система...

Сега екип астрономи, воден от Стефани Комоса от Института по Извънземна физика Макс Планк в Гархинг, Германия се прегледал данни за наблюдения на различни галактики от Sloan Digital Sky Survey (SDSS) и те мислят, че са открили първата такава галактика, която се опитва да "напусне" собствената си галактика, в следствие на гравитационни вълни.

Изследвайки спектрограмата на светлината от квазар на име SDSS J0926+2943, те са забелязали, че две линии от спектъра му - едната на газови облаци от галактиката, а другата вероятно принадлежаща на материята, обикаляща близко супермасивната черна дупка - са изместени от доплеров ефект. Според това изместване, Комоса и екипът й даже са изчислили скорост от 2650 км. в секунда, с която черната дупка се опитва да напусне галактиката си.

Това са доста сериозни изказвания, базирани само на спектъра на супер отдалечен квазар и като не-голям поддръжник на теорийте на Айнщайн смятам, че е по-вероятно просто да са се сблъскали 3 галактики и едната от трите черни дупки да е била изхвърлена, както се получава някога при тройни звездни системи. Все пак тези теории звучат доста абсурдно, а и въпросните гравитационни вълни никога не са засичани, но кой ли съм аз, че да споря с професионалните астрономи.

Явно все пак не съм единствения скептично настроен човек към тази теория. Ави Лоеб от Центъра по астрофизика Харвард-Смитсониан от Кеймбридж, Масачузец, САЩ смята, че изместените от доплеров ефект линии на спектъра на квазара, може да се дължат на смуще ние на движението на газови облаци в галактиката на квазара или кой знае какво още. В една галактика има най-различни протичащи процеси в даден момент, а това са само две спектрални линии и може да се спори на какво точно принадлежат.

Нужни са по-детайлни изследвания на региона от SDSS, а също и Хъбъл ще бъде насрочен да проучи въпроса.

РЕЧНИК:

*квазар - галактика, приютила в центъра си супер масивна черна дупка, която поглъща огромни количества материал и съответно излъчва много силно в целия спектър. Името произлиза от "квази-звезден обект", защото преди се е смятало, че това са обекти подобни на звезди, но много по масивни и за това видими от толкова голямо разстояние.

*доплеров ефект - промяна в честотата и дължината на вълна, в следствие на движение на излъчващия обект или наблюдателя. При астрономията най-често се нарича "червено отместване" и се използва за определяне на скоростта, с която големи обекти се отдалечават или приближават към нас. Най-чест пример за това явление е затихващата сирена на отдалечаваща се линейка.

__________________________________
Използвани материали: New Scientist