четвъртък, май 01, 2008

Учени предлагат да сигнализираме на извънземни чрез Луната

Нова идея предлага да сигнализираме на потенциални извънземни същества с огледала на Луната.

от както е открито радиото, изпращаме сигнали до близките региони на галактиката ни, за сега без отговор. За да подобрим шансовете си за контакт с извънземни същества, Shawn Domagal-Goldman и Jacob Haqq-Misra от Университета Пенсилвания, САЩ предлагат половината повърхност на Луната да бъде покрита с огледала.

Разположени под подходящ ъгъл, те ще повишат светлоотражаемостта на системата Земя-Луна с 20%. Domagal-Goldman предлага с огледалата да се пращат светлинни сигнали с прости числа, за да не се сбъркат с натурална промяна в яркостта. Така ако има кой да гледа насам, няма как да го пропусне. Двамата учени също предлагат долната страна на огледалата да представлява слънчеви панели, така че когато системата не е заета да сигнализира, панелите да могат да се обърнат и да произвеждат електричество, което да бива изпращано към Земята с микровълни. Идеята е представена на Научната астробиологична конференция тази година в Санта клара, Калифорния, САЩ.

Източник: Новия брой на New Scientist

1 коментар:

Lirex каза...

Доста интересно предложение :) Само че има ли някой от господата на високите етажи, който да го интересуват извънземните повече от парите и политическата си кариера... и съответно този някой да има достатъчно власт и ресурси да задвижи идеята... :)