петък, май 02, 2008

Последният ремонт на Хъбъл ще бъде отложен

Слуховете се оказаха верни и сега НАСА официално обяви, че последната обслужваща мисия до телескопа Хъбъл ще бъде отложена с 4-5 седмици. Мисия STS-125 на совалката Атлантис беше запланувана за дата около 28 Август, но сега по-вероятно число е 8. Октомври.
Основната причина за забавянето е, че трябва да бъдат произведени и подготвени два горивни резервоара вместо един, както се прави обикновено. Вторият ще е совалката Индевър на площадка 39B, която ще е в готовност за моментално излитане, ако възникне проблем с Атлантис. Тази аварийна мисия STS-400 е нужна предпазна мярка, защото ако стане повреда по Атлантис, астронавтите няма да могат да стигнат до Международната Космическа Станция, която е на по ниска орбита. Хъбъл обикаля Земята на около 600км. височина.

Последната мисия до телескопа ще включва инсталиране на нова камера, нов спектрограф до 30 пъти по-чувствителен от стария към ултравиолетовия край на спектъра, ремонт на други стари инструменти, подмяна на всички жироскопи и разбира се издигане на орбитата му.

Няма коментари: