четвъртък, май 15, 2008

Сателити комуникират чрез лазерна технология

Комуникационните сателити традиционно използват радио вълни за пренос на данни, но сега количеството на предадена информация се увеличава стократно чрез използването на лазери вместо радио сигнали. Два сателита проведоха успешно тест за пренос на данни с лазерни диоди.

Немският сателит TerraSAR-X и американският NFIRЕ, на разстояние 5000км. един от друг, комуникираха без никаква грешка чрез лазер. Скоростта на сигнала е тази на светлината, а количеството данни според официални говорители е близо 400 ДВД-та или около 500Mb/s, ако изчисленията ми са правилни. До сега такива скорости не са постигани от сателити, заради ограниченията на радио вълните. Освен това, още едно предимство на лазерите е, че се фокусират в една точка и така много по-точно се насочват.

Лазерните модули, използвани на двата сателита, са малко по-големи от кибритена кутийка и тежат не повече от 150гр. Разработвани са от Института по Лазерна Технология Фраунхоф в Аахен, Германия. Програмата е финансирана от немската Космическа Организация.

За да постигне малкия размер и тегло, екипът внимателно е подбрал правилните материали. Всичко, което не е абсолютно наложително, просто не е било включено в модула. Все пак въпреки намаленото тегло, модулите се нуждаят от охлаждане.

"Лазерните модули трябва да издържат на вибрациите и ускорението на борда на сателитите, докато излитат и трябва да могат да оцелеят в неблагоприятните условия на космоса - екстремна радиация и големи температурни разлики", казва Мартин Трауб, който е ръководил разработката в Института. "За това ги тествахме в екстремния условия, още преди да ги изпратим в космоса, поставихме ги на температури между -35 и 60 градуса по Целзий, ускорение 1300 пъти това на Земята, както и облъчване с гама-лъчи."

Източник: Space Daily

Няма коментари: