петък, май 23, 2008

Ново трето червено петно на Юпитер

От ляво на дясно: новото петно, Червено Петно Джуниър и Голямо Червено Петно. Заслуги: NASA/ESA/M Wong/I de Pater/University of California, Berkeley
От миналото лято насам гигантът Юпитер започна да става доста бурен и големи промени настъпват в атмосферата на външната планета. Сега се е разярила трета гигантска червена буря. Другите две са известното "Голямо Червено Петно" и по-новото "Червено Петно Джуниър".

Голямото червено петно, което е станало своеобразен симпвол на Юпитер е на повече от 340 години, както сочат най-ранни наблюдения с телескопи и е най-голямата буря в Слънчевата Система с широчина 3 пъти колкото на Земята.

По-малката буря Джуниър пък се образува постепенно от сливането на 3 бели бури между 1998 и 2000г. От 2006 е червена, вместо бяла.

Сега пък нови снимки на Хъбъл от 9 и 10 Май разкриват нова червена буря наполовина по-малка от Джуниър. Никой не знае причината за червения цвят на трите гигантски бури, но най-разпространената идея е, че поради супер-бързи ветрове, материал от по-долните слоеве на атмосферата биват издигани на повърхността - например фосфорни молекули, които поради химическа реакция имат червен цвят, изложени на светлина.

Според анализи на снимки от сателита New Horizons, които премина покрай Юпитер през Февруари 2007, на път към Плутон, скоростта на ветровете на Червеното Петно Джуниър е около 620км/ч - колкото най-бързите ветрове наблюдавани в самото Голямо Червено Петно. На кратко, Джуниър тепърва набира мощ.

Тези три гигантски бури не са единствения признак за промените в атмосферата на Юпитер. Забелязва се, че атмосферната лента, в която се намира Голямото Петно е станала значително по-турболентна около голямата буря, също и други нови бели бури бяха наблюдавани близо до Северния Полюс на Юпитер по-рано тази година. По този повод има теории, че Юпитер има нещо като климатичен цикъл от около 10 години, но това не е доказано.

Източник: New Scientist

Няма коментари: