петък, май 30, 2008

Феникс разгъва ръката си, записани са звуци от него

Феникс разгъна безпроблемно роботизираната си ръка, с която сега ще се огледа за нередности, преди да започне копаенето. Освен това европейският сателит Марс Експрес е записал звуци от Феникс при спускането му към повърхността.

Преди ден и половина от JPL изпратиха сигнал на Феникс разгъне ръката си. За това беше използван орбитъра Mars odyssey, въпреки че проблемът с предаването на сигнал от Марс Риконисънс Орбитър вече го няма. Екипът иска да тества втория, преди да го използва отново за връзка между Феникс и Земята.

Ръката вече успешно се е измъкнала от 4-те скоби, които я държаха стабилно по-време на турболентното приземяване и е пробила, така наречената биобариера, която е предпазвала инструмента от заразяване с микроби на Земята. Ръката има три стави и е била сгъната в продължение на 14 месеца.

На картинката в ляво може да видите обхвата на ръката, като теренът е оцветен спрямо височината му (топлите цветове са по-високи). За това е използван инструмента SSI (Surface Stereo Imager).

Сега Феникс първо ще използва ръката, за да надникне с монтираната камера под тялото си. Така ще астрономите в контролниця център ще могат да огледат третия крак на Феникс, който не се вижда от главната камера. Това е важно, за да е сигурно, че Феникс е стъпил стабилно, преди ръката да започне работа. До няколко дена ще започне да копае в марсианската почва.

Първо бяха пуснати невероятни снимки от спускането на Феникс и мястото на кацане, а сега явно и европейският орбитър Марс Експрес е успял да запише звуци от кацащата сонда. Сигналът е между 7 и 8 килохерца честота и е бил различен благодарение на доплеровия ефект, докато Марс Експрес е излизал извън обхват. ТУК може да чуете звуците, които са записани от най-близко 1550км. В началото и в края съдържа фонов шум от самия Марс, но по средата ясно се различава спускането.

Феникс също разполага с микрофон на борда. Идеята е била да записва звуци по време на кацането в комбинация със снимки, докато се спуска, но инженерите са решили да не усложняват кацането. Все пак микрофонът още е на борда и може да бъде използван на повърхността на Марс.

Няма коментари: