четвъртък, май 15, 2008

Останки на свръхнова разкриват липсващо парче от пъзела

Комбинирана снимка. Синьото е свръхнова G1.9+0.3 в радио вълни през 80-те години, а външната обвивка е снимка в рентгенови лъчи от 2007г.
Заслуги за радио нимката:NSF/NRAO/VLA/Cambridge/D Green et al; Заслуги за рентгеновата:NASA/CXC/NCSU/S Reynolds et al
Останките на свръхнова близко до центъра на галактиката ни може би една от най-младите.

Свръхновата G1.9+0.3 се намира на около 28 000 светлинни години към центъра на Млечния Път. През 80-те години на миналия век е наблюдава с радио телескопи и хората са решили, че е кръговидна свръхнова, но сега нови снимки в рентгеновата част на спектъра се вижда, че останките имат доста по-сложна форма и също така са увеличили широчината си с 16%. Значи с прости изчисления се вижда, че ако скоростта на разширяване на газа е била постоянно, то останките са на експлозия от преди едва 140 години.

Преди се е смятало, че свръхнова, наблюдавана през 1680г. и наречена Касиопея А е най-младата в галактиката ни. Разбира се G1.9+0.3 не е била видима за астрономите от 19-ти век, заради гъстотата на газовете близо до центъра на галактиката, но в радио и рентгенови вълни останките се виждат ясно.

Това откритие е важно, защото разкрива едно липсващо парче от космологичния пъзел. Според моделите на галактиката, трябва да има около 3 свръхнови избухвания на 100 години в Млечния Път. Това означава, че има още 10-ина по-млади от Касиопея А и G1.9+0.3 е една от тях.
Източник: New Scientist

Няма коментари: