неделя, май 04, 2008

Космическа бомба избухва точно по график

Анимация на неутронна звезда засмукваща хелий и водород от втора звезда.
Чрез наблюдения на данни от сателита на НАСА RXTE (Rossi X-ray Timing Explorer) екип астрономи е открил точен механизъм за предричане, кога неутронните звезди в бинарни системи избухват. "Открихме часовник, който се забавя все повече и повече, докато накрая бомбата не се взриви", коментира ръководителя на проекта Диего Алтамирано от Университета Амстердам.

Неутронните звезди представляват невъобразимо плътни обекти, остатъци от смъртта на големи звезди завършили живота си като свръхнови. Много неутронни звезди в бинарни системи успяват да "откраднат" хелий и водород от компаньона си. Газовете се завъртат около неутронната звезда и постепенно се загряват до критична температура. Тогава започват неконтролируемо да се сливат, създавайки по-тежки елементи и термоядрена реакция се разпространява бързо по повърхността на цялата звезда. Резултатът е мощна експлозия в рентгенови лъчи. Тези експлозии имат по-голяма енергия за 10 до 100 секунди, от колкото Слънцето излъчва за цяла седмица. С други думи представете си, че сто 15-мегатонни водородни бомби се взривяват едновременно на всяка площ с размера на пощенска марка от повърхността на звездата.

До сега са изследвани такива избухвания от над 80 различни неутронни звезди, но никой не е успял да изгради модел за предвиждане на периода им. До сега.

Сателитът на НАСА RXTE, за който писах миналия месец, че е открил най-малката черна дупка, сега отново идва на помощ, отново чрез засичане на полу-периодичен осцилационен сигнал или на кратко QPO сигнал (quasi-periodic oscillation). Явно докато хелия и водорода постепенно се сливат на повърхността на неутронната звезда, процесът излъчва именно рентгеновия сигнал наречен QPO.

Според модела, от който е тръгнал екипа на Диего Алтамирано, честотата на сигнала трябва да е около 0,009 цикъла за секунда (9 милихерца или 1 цикъл на две минути). Тези цифри са изключително близко до QPO сигнала на неутронната звезда 4U 1636-53, измерен от Алтамирано и колегите му чрез замервания на сателита RXTE. Въпросната неутронна звезда се намира на 20 000 светлинни години от нас и има сигнал с честота 12 милихерца, който постепенно се забавя до 8 милихерца и когато това стане, звездата експлодира мощно в рентгенови лъчи.

"Все още не знаем дали осцилацията предизвиква експлоцията или просто ни показва точния момент на експлозията. Нужни са още изследвания от RXTE, преди да разрешим този въпрос.", казва колегата на Алтамирано Михиел ван де Клис.

Това е важно откритие, тъй като QPO сигнала е свързан с масата и размера на неутронните звезди и следенето му може да помогне за по-подробно изследване на тези невероятни небесни тела.

Източник: Space Daily

Няма коментари: