понеделник, май 05, 2008

N-prize ви предлага 25 000лв, за да изстреляте свой сателит

Винаги сте си мечтали да изстреляте собственоръчно направена ракета? Сега даже ще ви бъде платено да изпълните пироманските си мечти.

Британският биолог Пол Диър предлага 9999,99 паунда на човек или екип, който пръв изстреля в орбита сателит с тежест между 10 и 20 грама, а общия бюджет трябва да е под £999. За да спечелите наградата от близо 25 000лв. трябва миниатюрният ви сателит да извърши 9 орбити около Земята и трябва да можете да докажете, че ги е направил над 100км. височина.

Може да звучи невъзможно за бюджета и размера на сателита, но човекът е съвсем сериозен.
Освен това Диър много държи на това, което той нарича "духа на n-prize". Биологът насърчава креативното използване на материали и методи за достигане на орбита, използването на стари или рециклирани неща и тн. Дали ще използвате нещо като голямо оръдие за изстрелване на спътника или ракета, излитаща от балон с горещ въздух, това зависи изцяло от вас, организатора насърчава иновативните идеи.

Срокът на състезанието е 19:19:09 часа (GMT) на 19. Септември 2011г. Ако пък и успеете да върнете част от носещото устройство (ракета и тн) или дори самия сателит в срок от 99 дни след изстрелването, може да получите бонус награда от още 10 000 паунда. Общо двете награди възлизат на около 50 000лв.

Може да прочетете правилата и да се регистрирате на http://www.n-prize.com/

Няма коментари: