вторник, май 27, 2008

Русия също в надпреварата за космически туризъм

Руската космическа организация РОСКОСМОС вече няколко години предлага пътешествие до МКС за цивилни туристи срещу скромната сума от 20 милиона долара. Сега обаче братушките искат и парче от тортата на Вирджин Галактик.

Сега явно частна компания е поръчала на Завода за самолетен експериментален дизайн Мясишчев да построи космически кораб, с който да се състезават в бъдещата индустрия на космическия туризъм.

За сега инженерите правят начални доклади за технологична възможност на проекта и груб основен дизайн на системата. Поне се знае, че летателното средство ще има 2 пилотски места и 14 за туристи, като може в бъдеще да се разшири за още повече пътници. Корабът ще бъде издиган от традиционен самолет до височина от около 10км., след което ще включва собствените си реактивни двигатели, за да издигне туристите до височина 100км., където да изпитат безтегловност.

За товарен самолет вероятно ще се използват двата Мясишчев ВМ-Т Атлант, с които Русия разполага. Самолетите са конструирани около проекта на руската совалка Буран, но сега ще бъдат използвани за комерсиален космически туризъм. Те са способни да издигат до 50т. товар, а корабът за туристите ще тежи около 27т.

Компанията, чието име не е упоменато, съвсем очевидно иска да е пряка конкуренция на Вирджин Галактик, но за сега не са дадени никакви срокове за проекта.

Няма коментари: