събота, май 24, 2008

Интересно откритие на Марс малко преди кацането на Феникс

Едва ден преди кацането на Феникс на Марс, изненадващо откритие сочи, че в миналото си Червената Планета почти сигурно е имала гейзери от гореща вода, подобни на тези в Националния парк Йелоустоун, САЩ. Доста вероятно е именно там да се открият следи от живот, тъй като гейзерите на Земята са пълни с микроби и микроорганизми.

Откритието идва от марсохода Спирит и всъщност е направено миналата година, но НАСА едва сега обяви финални резултати във вчерашния брой на списание Science.

Докато Спирит е изучавал 100-метрови хълмове по средата на кратера Гусев миналата година, блокиралото дясно колело на марсохода е изкопало малък ров при движение на заден ход. След това роботът се е върнал и проучил показалата се почва с два инструмента: Mini-TES (Малък Спектрометър за Топлинни Емисии) и Alpha Particle X-Ray Spectrometer (рентгенов спектрометър за Алфа частици). Оказало се, че е почти чиста силика
(силиконов диоксид SiO2, вещество най-често срещано на Земята под формата на пясък или кварц. По- интересен е факта, че толкова наситена силика (над 90% съдържание) се образува при взаимодействието на много гореща вода и скали.

После се оказало, че всъщност околността е пълна с остатъци на силика. Много интересно откритие, тъй като горещите гейзери на Земята са пълни с микро живот и съвсем логично е да заключим, че и марсианските гейзери са били благоприятно място за живот на микроорганизми. Ако това е така, то най-вероятно ще могат да бъдат открити следи от фосили на микроби в остатъците от силика. За съжаление обаче марсоходите не разполагат с инструменти за засичане на организми.

Все пак е любопитно, че такива следи се намират насред кратер. До кацането на Феникс остават близо 30 часа, а той ще търси живот на доста различно място - близо до Северния Полюс на Марс. Стискаме палци за успешно кацане!

Няма коментари: