сряда, май 14, 2008

Microsoft атакува космоса

Безплатното приложение WorldWide Telescope, което Microsoft aнонсира Февруари тази година, сега вече от два дена е достъпно за сваляне. Програмата още е във фаза на бета тестинг, но вече изглежда впечатляващо.

WorldWide Telescope представлява нещо като безплатната Celestia. Позволява на потребителите да наблюдават цялото небе с най-добрите и детаилни снимки на космически телескопи като Хъбъл, Шандра и Спицър, както и 10-ина наземни обсерватории. Всичките тези терабайти снимки са комбинирани, така че да представят цялата наблюдавана до момента вселена на обикновения потребител.


Интерфейсът е базиран на тъмбнейли (малки картинки за превю). Когато наблюдавате някое съзвездие, тъмбнейлите се ъпдейтват с най-интересните обекти от наблюдаваната част от небосвода. Разбира се до обектите може да стигате и ръчно със зуумване, но тъмбнейлите предлагат много удобен и бърз начин за навигиране.

За всеки обект (галактики, мъглявини, звезди и тн.) има подробна информация с кликване на десния бутон и от там може директно да се стига до Wikipedia и други по-подробни източници.

Разбира се WWT не се ограничава само до небосвода. Както GoogleEarth икорпорираха Google Sky в програмата си, така и Microsoft пък позволяват наблюдения на Земята чрез WorldWide Telescope. Резолюцията не е толкова детайлна като при GoogleEarth, но пък при задържане на CTRL всеки детайл по ландшафта може да се наблюдава в 3Д, включително и по-забутани места, като планините в нашата мила родина.

Режимите на наблюдение в World Wide Telescope:

*Sky: превръща компютъра ви в безплатна обсерватория. Интуитивен и опростен интерфейс ви помагат за секунди да намерите желания обект. Също така целият небосвод е наличен в 50-ина различни варианта. Т.е. фонът на снимките от телескопите може да се сменя с най-различни части на спектъра. Видима светлина, инфрачервена, ултравиолетова, има дори микровълновия фонов шум на сателитите WMAP. Изключително приятно и зарибяващо е!

*Earth: Подобно на GoogleEarth, но в по-ниска резолюция и с добре реализиран 3д режим. Земята може да се наблюдава в 4 режима: Aerial, Hybrid, Streets и Night.


*Planet: Тук може да наблюдавате Венера, Луната, Марс, Юпитер и 4-те му най-големи спътника Йо, Европа, Ганимед и Калисто. Отново чрез задържане на CTRL се разкрива триизмерен пейзаж на обектите с твърда повърхност.

(Валес Маринерис - Гранд Каньона на Марс в 3D)

* Panorama: Тук има панорами от марсоходите Спирит и Опортюнити. Доста добре е реализирано, но за сега има малко на брой панорами.

Трудно е да се опише цялото приложение така, просто има множество дребни елементи на интерфейса и функциите, които я правят супер удобна програма и просто трябва да се види. За сега е WWT е в стадий на бета и си личи, че има какво да се прави. Трябва да добавят още 3д обекти и планети, по-подробна информация за звездите и обектите и тн. Още няма информация, кога ще излиза финална версия, но и това, което има до момента е доста добро. Единстветният недостатък на приложението е, че иска относително мощен компютър. Не съм пробвал на машина под препоръчаните спецификации, но все пак мисля, че повечето хора няма да имат проблеми с програмата.

Минимални изисквания:
процесор: Intel Core2Duo поне 2Ghz
RAM: 1GB
видео карта с минимум 128Мб памет
харддиск: поне 1GB място

На сайта на програмата може да прочетете повече, а от ТУК може да я свалите (20,8Mb).

Официален Press Release на Microsoft Research

Няма коментари: