неделя, май 18, 2008

Вселената е два пъти по-ярка, отколкото виждаме

Галактиката Андромеда. Снимка: Robert Gendler
Астрономи от английски, австралийски и немски университети изчислиха, че всъщност Вселената е два пъти по-ярка, от колкото сме си мислили. Оказва се, че около половината от светлината, която Вселена произвежда в момента, се блокира от космически прах.

Ръководителя на проекта Др. Саймън Драйвър от Университета Св. Андрю казва: "В продължение на две десетилетия спорим, дали светлината, която виждаме от далечните галактики е реалната или не. Оказа се, че не е. Всъщност едва половината енергия създадена от звездите достига нашите телескопи директно, останалата бива блокирана от частици прах."

Когато светлината достигне прах, той почва да свети с нея. Това беше голям проблем за всеки космологичен модел за сега, защото от нашето положение се вижда, че повече прах и газови облаци светят, от колкото звезди и галактики.

Екипът, провел ново проучване, е комбинирал нов модел за разпределението на прах в галактиките и данни от Хилядолетния Галактически Каталог, който съдържа снимки с висока резолюция на 10 000 галактики. Така астрономите са изчислили точно количеството светлина блокирана от праха и уравнението се е балансирало перфектно. Количеството поглъщана светлина е отговорило точно на количеството излъчвана от светещия прах и газ.

В момента Вселената произвежда чрез ядрен синтез в звездите около 5 квадрилиона (5 * 1015) Вата енергия за кубична светлинна година - 300 пъти средното потребление на населението на Земята.

Чрез новото изследване, наблюденията на хиляди различни галактики пасват перфектно на компютърните модели на галактики пълни с прах и газ. Сега космологичните модели могат да се калибрират правилно и да се изчислява с голяма точност реалното количество енергия излъчвано във всяка посока от дадена галактика. Това е важна стъпка напред към пълен модел на Вселената.

За момента дори най-добрите ни инструменти са ограничени от праха блокиращ светлината, но това ще се промени. Екипът ще продължи изследването си, но ще го фокусира сега главно върху индивидуални галактики. Ще се използват два инструмента, които тепърва трябва да бъдат пуснати в работа. Телескопът VISTA в Чили ще може да "вижда" директно през облаците прах. Сателитът Herschel пък ще засича светенето на самия прах. Той трябва да бъде изстрелян по-късно тази година.

Изследването е финансирано от Съвета за Научни и Технологични Съоръжения (STFC), Австралийския Изследователски Съвет, Института Макс Планк и Университета на Централен Ланкашайър.

Източник: Science and Technology Facilities Council (STFC)

Няма коментари: