петък, май 16, 2008

Венера Експрес откри хидроксилни групи на друга планета

За пръв път апаратът на Европейската Космическа Организация ESA "Венера Експрес" засече хидроксилни групи на друга планета. Откритието ще помогне на учените да разберат как работи атмосферата на Венера.

Хидроксилната група е важна, но трудна за откриване. Тя се състои от един кислороден и един вороден атом и беше засечена на 100км. от повърхността на планетата от спектрометъра на Венера Експресс - VIRTIS (Visible and Infrared Thermal Imaging Spectrometer).

Наличието на хидроксилни групи е установено, като Венера Експрес е насочил спектрометъра си към най-външните слоеве на венерската атмосфера от страни на планетата. Инструментът е засякъл инфрачервената светлина от хидроксилните групи.

Екипът астрономи, ръководещ проекта, за сега е анализирал данните от едва няколко орбити и е стигнал до извода, че количеството хидроксил варира силно по повърхността на Венера, на места до 50%.

Хидроксилът е важен за атмосферата на всяка планета, защото е силно реактивен. На Земята ролята му е да поглъщата замърсители от атмосферата, а на Марс се смята, че помага за стабилизирането на въглеродния диоксид и предотвратява превръщането му във въглероден моноксид. Освен това се знае, че хидроксилът е тясно свързан с богатото наличие или обратното липсата на озон в атмосферата.

Озонът е важен, защото поглъща ултравиолетовата радиация от Слънцето и явно на Венера също има такъв слой, но с много различна дебелина по-повърхността.

"Венера Експрес и преди ни е показвала, че Венера е доста по-подобна на Земята, от колкото сме вярвали и разкритието на хидроксил в атмосферата на планетата ни води една крачка по-близо.", казва Джузепе Пичиони, ръководител на VIRTIS спектрометъра и член на Италианската Космическа Организация.

Той и колегите му тепърва трябва да анализират данните от 50 други орбити на Венера Експрес, а ще последват и много нови.

Източник: European Space Agency

2 коментара:

Unknown каза...

"хидроксилна група", драги момко. няьма такова животно като "хидроксилна молекула". това се учи още в прогимназията. молекулата е нещо, което по принцип е електронеутрално, не притежава заряд и е стабилно, а хидроксилната група е активна,защото е отрицателно заредена.

Martin Sotirov каза...

Благодаря за корекцията, никога не съм бил добър по химия.