сряда, май 21, 2008

За пръв път е наблюдавана свръхнова експлозия на живоф

Преди 4 месеца астрономката Алиша Сондерберг и неините колеги, изучавайки останките от свръхнова от миналата година, съвсем случайно станаха свидетели на екстремно ярко рентгеново лъчение, продължило 5 минути. Те са първите хора, наблюдавали експлодираща звезда.

Откритието им е публикувано в днешния брой на списание Нейчър (Природа).
От години астрономи си мечтаят да хванат свръхнова точно по времето на експлозията й, но до сега винаги сме виждали светлината от останките на подобни събития седмици по-късно. Алиша и екипът й са имали невероятно рядък късмет. Били са на правилното място, в правилното време и са наблюдавали с правилния инструмент - рентгеновия сателит на NASA Swift.

На 9. Януари тази година астрономите са изучавали останките на свръхнова SN 2007uy на 90 милиона светлинни години в галактиката NGC 2770. Точно тогава са станали свидетели на 5-минутно рентгеново лъчение от експлозията на нова свръхнова - SN 2008D в същата галактика. Едва дни по-късно експлозията се е проявила във видима светлина и това доказва оспорваната теория, че свръхновите експлозии първо излъчват в рентгенови лъчи.


(Рентгенова снимка в ляво и видима светлина от дясно веднага след експлозията; Заслуги:NASA/Swift Science Team/Stefan Immler)

Веднага след това всички големи телескопи, включително Хъбъл са били насочени в тази посока, за да определят точната енергия на SN 2008D - резултатите сочат, че е най-обикновена не особено голяма експлозия на средно голяма звезда, изразходвала всичкото си гориво за ядрени реакции. Това, което отличава събитието е просто факта, че е първото такова, наблюдавано на живо.

Източник: Space.com

Няма коментари: