вторник, май 13, 2008

НАСА ви кани да помогнете в търсенето на разбита сонда

Снимки на марсохода Опортюнити от HiRISE 2006г. Заслуги: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona
НАСА кани доброволци да помогнат с претърсването на снимки от HiRISE камерата на орбитъра MRO, целта е да се открият останките на Mars Polar Lander, който се разби близко до южния полюс на червената планета през 1999г.

Както много от вас знаят, НАСА понесе тежък удар, когато през 1999 загуби и двата апарата от програмата Mars Surveyor `98. Mars Climate Orbiter (MCO) навлезе на 3 пъти по-ниска височина от предвиденото, поради навигационна грешка и изгоря в атмосферата на Марс през Септември 99-та. После 3 месеца по-късно и Mars Polar Lander (MPL) беше изгубен. Връзката с с апарата прекъсна точно преди да навлезе в атмосферата. Според главното разследване, най-вероятната причина е, че двигателите са объркали вибрация от спускането с кацане на повърхността и са се изключили на 40-50м.височина. Програмата беше скъпа мисия на стойност над 320 милиона долара.

През 2005 беше обявено, че MPL е намерен на снимки от Mars Global Surveyor, но по-добри снимки от 2006 разкриха, че това е било само мираж.

Разбираемо е, че сега 12 дена преди кацането на Феникс, НАСА отново се сеща за трагично изгубените апарати от преди 9 години. Сега Гай МакАртър от Университета Аризона, където е правен Феникс, приканва доброволци да помагат с претърсването на снимки на вероятното място на разбиване.
Карта на заснетата част, в която протича търсенето.

Снимките са едва 18, но са с огромна резолюция и тъй като екипа на HiRISE има доста работа, се нуждае от нашата помощ. В този PDF документ, може да откриете съвети от Тим Паркър от NASA JPL, който преди е използвал HiRISE за откриване на други кацнали апарати.

Ако искате да се включите в търсенето, тук може да откриете снимките и детайлна информация за тях. Повечето са в мащаб 25см/пиксел.

Ако останките от MPL бъдат открити и видяното бъде разбрано, това може да помогне за бъдещи мисии и сонди.