сряда, май 07, 2008

Малка, но важна част от космическия пъзел е открита

Смесена снимка от видима светлина и рентгенови лъчи.
Заслуги: ESA/XMM-Newton/ EPIC/ ESO (J. Dietrich)/ SRON (N. Werner)/ MPE (A. Finoguenov)
Космолозите все още се опитват да разберат точната структура и еволюцията на Вселената, но до сега една съвсем малка частица се явяваше пречка за повечето космологични модели. Сега екип учени от Германия e намерил точно нейното място в космическия пъзел на вселената.

Това, което до момента сме открили също не е малко предвид ограничените ни технологични възможности. Знаем, че горе-долу 90% от Вселената представлява някаква мистериозна енергия, наричана "Тъмна Енергия", която е отговорна за ускоряващото се разширяване на Вселената. 21% са Тъмна Материя, за която също за сега не знаем нищо и едва 4% са нормална барионна материя - кварки и лептони или на по-прост език, това от което сме изградени ние.

До сега обаче всичкия наблюдаем космос не можеше да се побере дори в половината на тези 4%, т.е. половината барионна материя се губеше някъде. Повечето космологични модели предполагаха, че тя е под формата на затоплен газ, но никой не знаеше нещо конкретно.

Екип астрономи от Института по извънземна физика Макс Планк в Гархинг, Германия сега е изследвал два галактически купа чрез космическата рентгенова обсерватория XMM-Newton. Оказало се е, че галактическите купове Abell 222 и Abell 223 са свързани от нещо като нишка от супер нагорещен газ. Оказали са се прави, когато са очаквали този газ да излъчва в ултра-виолетовата и рентгеновата част на спектъра, заради огромната темопература. Характеристиките на газа, като температура и плътност например, съвпадат много точно с предсказаните величини от компютърния модел на екипа и тази нишка отговаря за поне една част от липсващите бариони.

Алексис Финогуенов и колегите му са избрали именно тези два галактически купа, защото са разположени много удобно към нас, а и нишката, която ги свързва, няма нужда да се гледа от страни, ами директно.

За пръв път се наблюдава връзка между галактически купове и то в рентгенови лъчи. Това е важно откритие и стъпка напред към пълното разбиране на космическата еволюция. Разпределението и състава на барионната материя ни показва, какво точно е станало след Големия Взрив и какво можем да очакваме в бъдеще.

_________________________________________

РЕЧНИК:

*Кварк - частица със спин ½, от която са изградени две от основните частици на барионната материя - протоните и неутроните. Биват 6 вида или "цвята" със съответните им античастици.

*Лептон - заедно с кварките образуват групата на фермионите. Лептоните са елементарни частици, от които са изградени електроните, неутриното, мюоните и тн.

*Барион - протоните и неутроните, както и някои по-тежки частици са бариони, те изграждат почти цялата барионна материя. Всички бариони са изградени от по три кварки.
_________________________________________

Източник: Макс Планк Институт по Извънземна Физика

Няма коментари: