петък, май 02, 2008

Астрономи откриват нов тип звезда

Двама астрономи от Университета Тексас и един студент са предсказали и потвърдили съществуването на нов вид звезда, чрез 2,1-метров телескоп в обсерваторията МакДоналд.

Звездите тип "бяло джудже" представляват това, което остава след като звезда с размер подобен на нашето Слънце изгори всичкото си гориво. Те са доста плътни обекти - маса до 1,5 пъти нашето Слънце в размера на Земята. До сега се смяташе, че има 2 типа бели джуджета: такива с външен слой водород и значително по-редките джуджета, които са изхвърлили водородната обвивка и са с външен слой хелий.

Миналата година други двама астрономи от Университета Аризона откриха нов тип бяло джудже, който по незнайни причини е "съблечен" и от хелиевата си обвивка и най-въшния му слой е директно въглерод. Това вероятно са сред най-масивните бели джуджета, останки на звезди съвсем малко по-малки от необходимото, за да са свършили живота си като свръхнови.

След като беше оповестено откритието, Майкъл Монтгомъри и Къртис Уилиамс от Университета Тексас са изчислили, че тези звезди е възможно да пулсират, т.е. яркостта им да варира леко. Вариационните звезди представляват интерес за астрономите, защото човек може да ги изследва следейки пулсирането. Може да се надникне в интериора и същността им, както геологът изучава какво става под земята, чрез земетресенията. Всъщност даже науката, която се занимава с изучаване на вариационни звезди се нарича именно Астеросеизмология, а изследването на Уилиамс и Монтгомъри е финансирано от Астеросеизмичния Изследователски Център Делауеър.

Така двамата колеги заедно с един техен ученик са определен брой от новия тип бели джуджета и са открили, че едно единствено от тях действително пулсира - променя си яркостта с 2% на всеки 8 минути. Става въпрос за звезда на име SDSS J142625.71+575218.3, която се намира на 800 светлинни години от Земята в съзвездието Голяма Мечка. Има предполагаема температура от 19500 градуса по Целзий на повърхността и яркост 1/600-на от тази на Слънцето.

Та това е новия тип звезда - "пулсиращо карбоново бяло джудже". Причината за пулсирането е неизвестна за сега, има спекулации, че може за това да е отговорна промяна във външната карбонова обвивка заради постепенното изстиване на звездата. Ионизираните карбонови атоми се връщат в неутрално състояние и това може да е причината за пулсациите.

Официално изявление на сайта на обсерватория МакДоналд

Няма коментари: