неделя, май 25, 2008

Траекторията на Феникс няма да бъде коригирана повече

Контролният център на Феникс в НАСА реши да не направи заплануваната втора корекция на траекторията на капсулата. Ако възникне някакъв проблем, навигационната информация от идните часове ще го покаже и от НАСА ще имат възможност до към 8 часа преди кацане да коригират пътя на апарата.

Най-рано ще разберем дали Феникс е кацнал успешно в 2:53ч. (българско време) сутринта на Понеделник. Кацането ще се е осъществило 15 минути по-рано, но радио сигнала от спътниците в орбита около Марс пътува 15 минути до Земята.

При навлизане в атмосферата със скорост 20 100км/ч. топлинният щит на Феникс ще се загрее до 1500 градуса по Целзий. После щитът трябва да се откачи и парашутът да се отвори 217 секунди преди кацането, забавяйки апарата от 1800км/ч. до по-приемливите 200км/ч. Тогава на едва 18 секунди от повърхността трябва да се включат 12 мини ракетни двигателя, които да забавят сондата до малко над 8км/ч.

Предишният апарат с подобна система за кацане се разби. Няма нужда да уточнявам, колко голям е шансът и Феникс да го последва. Дано всичко мине наред!

Няма коментари: