неделя, май 25, 2008

Тъмна Енергия е "заснета" за пръв път

Регионите с по-плътна материя са в червено, а сините са почти празни пространства. Оказало се, че най-топлите и най-студените области са съответно малкo по-топли и малко по-студени от очакваното. Това илюстрира ефекта на Тъмната Енергия. Илюстрация: Granett/Neyrinck/Szapudi/NASA/SDSS
От 10 години течат спорове за съществуването на мистериозната Тъмна Енергия и сега за пръв път екип астрономи твърдят, че са засякли ефектна на въпросната Енергия, един вид са я заснели.

Идеята за Тъмната Енергия се роди през 1998г., когато астрономи видяха, че дадени свръхнови са по-тъмни от очакваното, следователно са по-отдалечени. Това доведе до твърдението, че разширяването на Вселената се ускорява, а за този ефект беше набедена някаква Тъмна Енергия.


От тогава насам никой не е успял да обясни, какво точно представлява тя, а много учени твърдят, че това е просто илюзия и не съществува.
За да разкрие истината, István Szapudi (нямам представа как се чете това име) от хавайския Университет в Хонолулу, САЩ и колегите му са използвали Космическия Микровълнов Фон (КМФ) - остатъчна радиация от Големия Взрив. На детайлна карта на КМФ астрономите сравнили най-горещите и съответно най-студените области. Идеята е, че тъмната енергия би предизвикала нещо като горещи буци на КМФ.

Ефектът се обяснява на кратко така: докато един фотон навлиза регион с по-плътна материя, съответно по-силна гравитация, енергията му се увеличава. Когато напуска региона и навлиза в място с по-разредена материя, той губи енергията си. Би трябвало загубената да е равна на спечелената - това ни учат в училище.

Тъмната Енергия обаче кара областта с по-голяма плътност да се разшири още докато фотноът е вътре. Така той по-лесно я напуска и енергията, която губи е по-малка от спечелената. Така на практика, фотонът излиза с малко по-висока енергия от тази, с която е влязъл.

Именно този процес би довел до по-горещи области от очакваното на карта на КМФ. Проблемът е, че увеличената енергия е изключително малка и лекото повишение на температурата може лесно да се сбърка с нормална температурна вариация.

За това екипът решил да наблюдава само най-плътните и най-пустите зони на картата (съответно най-горещи и най-студени), където ефектът би бил най-голям. Szapudi използвал 3000 галактически суперкупа и 500 пусти региони от Sloan Digital Sky Survey (SDSS) и ги сравнил с КМФ картата на сателита WMAP (Wilkinson Microwave Anisotropy Probe). Оказало се, че съвпадат перфектно.

Други екипи преди са изтъквали това, но те са търсили най-различни обяснения за ефекта. Szapudi твърди, че е изчислил 1 към 200 000 шанс това, което наблюдава, да не е Тъмна Енергия. Той също така се надява, че откритието му окончателно ще отхвърли съмненията в съществуването на Тъмната Енергия.

Все пак още има скептици. Томас Бучерт от Университета в Лион, Франция изтъква факта, че екипа на Szapudi е открил по-големи температурни вариации от очакваното за Тъмна Енергия, т.е. той твърди, че може и да има други фактори, за които още не знаем.

Източник: New Scientist

2 коментара:

Angel каза...

Мисля че заглавието е малко подвеждащо, sorry ама е така. Учените не са заснели тъмна материя, а ефект, който приписват на тъмната материя. Никой не е доказал че такова нещо съществува. Затова учените постоянно си донагаждат теориите, за да се опитат да компенсират тяхната неточност.

Например учените смятат че в космоса трябва да има много повече маса отколкото виждат и понеже те винаги трябва да имат "научна" позиция, те измислят черна материя и след това забравят че са я измислили. Какво път ако не същаствува. Както преди време някой подхвърлил да се използва червеното отместване като критерий за разстояние и време, нищо че след това се доказа че то няма нищо общо с тези понятия, поне не повече от грубо приближение. Науката има големи проблеми с признаването на собствените си грешки и се държи за отвърдени концепти със всички сили, само и само да не се изложи в очите на хората. Нали все пак учените са много умни!

Martin Sotirov каза...

Съгласен съм напълно с теб. Например винаги съм изтъквал, че преди смъртта си дори самият Айнщайн не е бил доволен от тогавашния вариант на Теория на относителността, но всички я приемат за абсолютна даденост, без изобщо да приемат, че може всъщност нищо да не е, както са си мислили.

А относно заглавието, това беше идеята ;) Да хване окото.