събота, май 17, 2008

ESA най-после ще се сдобие със собствен космически кораб

Концпетуална картинка на ATV Жул Верн и МКС.
Може би скоро ще видим първият европейски космически кораб за пилотирани полети. Европейската Космическа Организация може би ще построи космически кораб на базата на автоматичния транспортен кораб ATV, който да може да транспортира астронавти до Космическата Станция или евентуално до Луната.

За сега ESA разчита на американските совалки и руските Союз, което ограничава броя на полетите на европейски астронавти до един на две години. Със собствен транспортен кораб, организацията ще може да пуска по 3ма човека на няколко полета на година. Проекта обаче още е в твърде начална фаза. Тепъртва трябва през Ноември Космическите министри в организацията да решат, дали ще отпуснат финансиране на пилотиран кораб.

Макар ATV да пожъна голям успех благодарение на сложната си навигационна система, която прави почти всичко автоматично, все пак ще се наложат доста промени по кораба, за да се пригоди за пътници хора.

Най-основно ще трябва да се разработи животоподдържаща система за постоянно подаване на кислород и контрол над температурата и налягането. Също така ATV могат да правят само еднопосочни пътувания, т.е. на връщане изгарят в атмосферата. За това ще трябва да се разработи адекватен топлинен щит, който да предпази капсулата при навлизане в атмосферата на Земята.

Трябва да се обърне внимание и на носещата ракета, която вероятно ще е Ариана 5. Тя не е пригодена за изнасяне на хора в орбита и ще трябва да се модифицира, за да се намалят вибрациите при излитане.

Сегашният начален дизайн на космическия кораб е от EADS Astrium, главния предприемач на Европейската Космическа Организация. Те предлагат 3 метрова капсула за пътниците. Капсулата при навлизане в атмосферата се отделя от главната част на кораба, която изгаря. След кацането, капсулата би могла да се използва за други полети.

Няма коментари: