вторник, май 20, 2008

Мъниче звезда с чудовищно изригване

Дизайнерска интерпретация на мощното изригване, разтърсило EV Lacertae. Заслуги: Casey Reed/NASA
На 25-ти Април инструменти в околоземна орбита засякоха най-яркото изригване от обикновена звезда освен Слънцето. Експлозия с мощност хиляди изригвания на нашата собствена звезда.

Мъничкото червено джудже, по познато като EV Lacertae до скоро не беше нищо особено, една от най-често срещаните звезди. На 25ти миналия месец обаче руския инструмент Конус на сателита на НАСА Wind засече чудовищно ярко изригване от този мъник звезда. 2 минути по-късно и рентгеновия телескоп Swift засече събитието, но светлината е била толкова ярка, че първоначално апаратът се е самоизключил като предпазна мярка.

Малката EV Lacertae има едва 1% от яркостта на Слънцето и 1/3 от масата му. С неиния магнитут на видимост 10, тя е абсолютно невидима за невъораженото око, но по време на изригването, което е продължило 8 часа, Lacertae би била ясно видима с просто око, ако тогава е била в удобно положение за наблюдение.

Звездата е един от най-близките ни съседи, намира се на едва 16 светлинни години, т.е. събитието се е случило преди 16 години.

Най-вероятна причина за мощното изригване се крие в сложна плетеница от магнитното поле на EV Lacertae. Тя се върти около оста си за едва 4 дена - доста по-бързо от нашето Слънце с период 4 седмици. Това предизвиква мощни локализирани усуквания на магнитното поле 100 пъти по-силни от тези на Слънцето. Освен това джуджето е 15 пъти по-младо от нашата звезда.

Смята се, че всички звезди в по-ранна възраст се въртят по-бързо и имат подобни гигантски изригвания. Така че EV Lacertae ни дава поглед към нашето Слънце преди няколко милиарда години. Едно такова изригване тогава тотално би изпарило Земята и други околни планети.

Няма коментари: