вторник, май 06, 2008

Сонда на НАСА ще навлезе в самата корона на Слънцето

Сондата с размер на минибус и грамаден кръгъл щит ще навлезе в самата корона на Слънцето, на 6,6 милиона км. от ядрото му.
НАСА планира да изстреля сонда през 2015г., която да стигне 8 пъти по-близко до Слънцето от всяка предишна. Мисията ще изследва короната на Слънцето, ще има бюджет от 750 милиона долара и евентуално ще разбули големите мистерии около Слънцето.

По време на 7-годишната си мисия, апаратът ще направи 7 засилвания към Слънцето чрез обиколки на Венера, така при последното апаратът ще е на едва 8-10 слънчеви радиуса от ядрото му или по точно около 6,6 милиона километра. Предишният рекордьор, апратът Хелиос, е стигнал до 67 радиуса от звездата през 70-те години.

Апаратът с размер на минибус ще оперира в най-горните пластове на короната на Слънцето, където се ражда слънчевия вятър. НАСА тепърва събира комисия да определи инструментите, които да присъстват на борда на сондата, но главната цел ще е да се разбере, защо короната има температура от почти 2 милиона градуса по целзий, докато повърхността на Слънцето е едва 5000° C. Друг важен въпрос е, какво ускорява слънчевия вятър до неговите свръхзвукови скорости.

Ако питате мен, трябва да има и инструменти за измерване на електромагнитните свойства на плазмата около Слънцето, за да се потвърди или окончателно отхвърли електрическата теория на Уолъс Торнхил. http://www.thunderbolts.info/

Както и да е, да се върнем на темата. Апаратът ще бъде защитен от невероятните температури благодарение на щит на въглеродна основа, с формата на диск с радиус 2,7м. и дебелина 15см. Същата технология е използвана и на сондата Месинджър, който този Януари обиколи Меркурий за пръв път.

Топлинният щит ще се затопля до 1400° C, а инструментите от зад ще поддържат стайна температура. Ако се питате, как в среда с температура милиони градуси, щита ще се загорещи едва до малко над 1000 градуса, всъщност частиците на короната са толкова раздалечени, че способността им да нагряват твърди тела е намалена многократно.

Ами това е, аз лично се радвам да видя малко истински научни перспективи на фона на безсмислената програма Констелейшън - колонизирането на Марс и Луната.

Източник: New Scientist

Няма коментари: