вторник, май 27, 2008

Феникс е заснет при спускането си в атмосферата на Марс


Сателитът Марс Риконисънс Орбитър (МРО) е успял да направи една снимка на спускането на Феникс с HiRISE камерата си. МРО е бил над 200км. над Феникс и това ясно показва, колко добри са инструментите му за снимане.

На снимката ярко се отличава 12-метровия парашут и самия Феникс отдолу на фона на повърхността на планетата. Мениджърът на проекта МРО Джим Ериксън твърди, че заснемането на изображението е било по-скоро късмет, защото шансовете Феникс да излезе сред снимките на HiRISE са били под 40%.

Все още не се знае кой точно момент е това от спускането на Феникс, но инженерите предполагат, че на снимката апаратът е на около 10км. от повърхността.

Тези снимки бяха запланувани, за да може в случай на авария да се определи по тях какво се е объркало, сега пък ще помогат за бъдещи подобни мисии, защото Феникс кацна абсолютно безпроблемно почти на предвиденото място вчера рано сутринта. Вече е заснел няколко снимки със стереоскопичната си камера, оцветени ръчно от НАСА, а до седмица трябва да започне да копае в марсианската почва в търсене на органични молекули. На мястото на кацане на Феникс е измерена около -77 градуса по Целзий температура и за това астрономите от проекта са доста оптимистични, че могат да бъдат открити запазени органични молекули.

Няма коментари: