сряда, май 28, 2008

След малък проблем днес има нови вълнуващи снимки от и на Феникс

Неочакван проблем при комуникацията с Феникс възникна вчера, но нещата бяха взети под контрол и сондата изпрати нови интересни снимки.

Проблемът се е появил вчера следобяд в 16:08 българско време, но не е в самия Феникс, ами в UHF предавателя на сателита Марс Риконисънс Орбитър (МРО). Сателитът е трябвало да предаде инструкции за Феникс от Земята, но никой не знае, какво е попречило на сигнала.

При повторен опит за комуникация рано днес, нямаше никакви проблеми. Също така бяха публикувани нови снимки от HiRISE камерата на МРО, който макар и за кратко без комуникация с Феникс, няма никакви проблеми да го снима от 300км. височина. На снимката в дясно се вижда ясно самият феникс с разгънати слънчеви колектори, парашута и обвивката му долу в ляво и топлинния щит в дясно.

Също така НАСА пусна нова снимка от МРО на Феникс, спускащ се рано Понеделник към повърхността на Марс. Тази е дори по-впечатляваща от миналата, която беше първата снимка на летателен апарат кацащ на друга планета. На новата снимка изглежда, сякаш Феникс се спуска в 10-километровия кратер "Хаймдел", но всъщност това е оптическа илюзия. Сондата всъщност е на 20км. от ръба на кратера.

На друга снимка (ляво) се вижда част от външната обвивка на Феникс на около 300м. от него, което пък означава, че другият бял обект на снимката в дясно трябва да е просто оптически артефакт, защото няма как да е част от системите на Феникс. Все пак екипът ще насочи още веднъж стереоскопичната камера на Феникс в тази посока, за да провери дали още ще се вижда бялата линийка близо до хоризонта.

На други снимки пък се виждат ниски хълмове в далечината на около 9км. отстояние, което говори, че е бил изключително ясен ден на Марс с невероятно малко прах в атмосферата.

Метеорологичните данни от първия ден на Феникс на Червената Планета показват, че температурата варира между -30 и -80 градуса по Целзий. Това се дължи на голяма амплитуда във височината на Слънцето в небосвода по време на марсианското денонощие. В този период там Слънцето не залязва, но вечер се спуска много близо до хоризонта. Така повърхността изстива значително и използването на Феникс се свежда до минимум, заради малкото светлина, стигаща до слънчевите колектори.

Сега Феникс ще продължи да прави панорамни снимки на околния терен, който за изненада на астрономите се оказа обсипан с изключително малки полигони (1,5 до 2,5м. широчина). Геолозите в екипа смятат, че полигоните са активни, т.е. често се свиват и разширяват. На Земята подобни образувания са с широчина 15-20 метра, а според анализи на условията в северните региони на Марс, тамошните полигони трябва да са поне 5м. широки. Но не са. За щастие един такъв се намира доста близо до Феникс и той вероятно ще може да копае в почвата на полигона с роботизираната си ръка. Тя се очаква да бъде разгъната и подготвена за работа в началото на следващата седмица.

Няма коментари: