вторник, май 06, 2008

Дали някога Земята е имала повече от една Луна?

Дали Земята някога е имала повече от 1 спътник? Нов модел предполага наличието на множество малки Луни, окупирали земното небе в продължение на десетки милиони години.

Според общата теория, Луната е формирана при сблъсък на Земята с обект с размерите на Марс преди 4,5 милиарда години.
Сега екип астрономи от Изследователския център на НАСА - Ames твърди, че при този сблъсък е възможно множество малки обекти да са били прихванати в лагранжовите точки на системата Земя-Луна - там гравитационното притегляне на Земята и Луната се неутрализират точно едно друго. Обекти заключени в орбита на точките на Лагранж се наричат Троянци. Според Jack Lissauer, член на изследователския екип, сателити троянци могат да поддържат стабилни орбити до 100 милиона години. Тогава гравитационното притегляне на другите планети в Слънчевата Система, колкото и малко да е, измества с малко орбитата на Земята и съответно Троянците биват или изхвърлени или се разбиват в Земята или луната.

Matija Cuk, астрофизичка от Университета Британска Колумбия в Канада, има свой собствен модел и също потвърждава, че обекти с размер на астероиди (10-ина км. диаметър) може да са се подвизавали като Троянски сателити милиони години след раждането на Луната.

Източник: New Scientist

Няма коментари: