четвъртък, април 10, 2008

Лазер излъчва най-ярката светлина във Вселената след Големия Взрив

Физици активираха най-мощния лазер на Земята, който създава пулсове с по-голяма енергия от всеки друг познат източник на светлина във Вселената. Невероятните температури и налягания, които създава лазерът, когато се фокусира върху дадена цел, ще позволят на учените експериментално да изследват екстремни условия от експлодиращи звезди до ядрата на газови гиганти планети.

Лазерът се намира в Университета Тексас, САЩ и създава инфрачервени пулсове с мощност над 1 петавата, което е повече от всички електромрежи на планетата взети заедно.

През 90-те са създавани такива пулсове от лазер в Националната Лаборатория Лорънс Ливърмор в Калифорния, но той вече не функционира.

Операторите от тексаския Университет постепенно увеличават мощността на лазера и директорът на проекта Тод Дитмайър очаква до седмица да разбият рекорда на Ливърморския лазер и да създадат пулсове с 1,4 петавата мощност.

Всеки пулс на лазера има енергия от едва 200 джаула (ел. крушка за няколко секунди работа), но тъй като един пулс трае не повече от 1/10 от трилионна част от секундата, общата енергия на лазера е огромна. Той може да се фокусира в цел с широчина 1/10 от човешки косъм със светлина по-ярка от всичко във Вселената след Големия Взрив.

Най-ярките източници на светлина в природата за момента познати са гама-лъчевите избухвания, които според астрофизиците имат светлина с мощност 1020 вата на квадратен сантиметър. Според ръководителя на проекта, лазерът им може да достигне 100 пъти тази стойност. "За един кратък момент и в една малка област имаме най-ярката светлина във Вселената", казва той.

Учените могат да облъчват с лазера газ във вакуумиран контейнер, което създава шокови вълни подобни на тези при експлозиите на Свърхнови. С подобни експерименти могата да се симулират и вътрешностите на газови гиганти като Юпитер или звезди кафяви джуджета. Това става като лазерът облъчи парче метал, например алуминии. То се загрява за момент до милиони градуси по Целзии и налягането в него става 1 милиард пъти по-голямо от това на морското равнище на Земята.

Тези експерименти могат и да доведат до по-точна идея за антиматерията. Според някои астрономи при гама-лъчевите избухвания се образува антиматерия и това би могло да бъде симулирано от лазера в Тексас.

Няма коментари: