понеделник, април 14, 2008

Феникс вече има място за кацане на Марс

Остават по-малко от 2 месеца до кацането на НАСА апарата Феникс и той вече е насочен към специфично място за кацане, наречено Зелената Долина. Там има малко големи скали, които биха представлявали потенциална опасност, но пък има и много воден лед на повърхността за изучаване.

Феникс беше изстрелян през Август 2007г. към региона около северния полюс на Червената планета. Възможно е там ледът да се е разтопявал някога заради наклона на оста на планетата и живот на микроорганизми да е възникнал. Дори може сега да те още да съществуват там в "заспало" състояние.

След като Кацне, Феникс ще копае на 50см. дълбочина и ще вземе проби от леда и почвата, за да изследва климатичното минало на региона и да търси сложни молекули, които може да имат нещо общо с живота. Очаква се роботът да функционира в продължение на 90 дена.

Северният Полюс винаги е бил цел на Феникс, но учените искаха да изследват по-обстойно региона, преди да изберат специфично място за кацане.

Регион Б, обсипан със скални образувания, категорично не става за кацане.
Заслуги: Mars Reconnaissance Orbiter (MRO)

Преди беше предложено място, наречено Регион Б, но на снимки с висока резолюция от Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) се оказа, че то не става за кацане, защото е обсипано със скали.

Сега чрез запалване на двигателите в Четвъртък, Феникс беше насочен към региона "Зелената Долина". Той е наречен, така заради цветните карти, използвани от екипа планирал мисията, на които те изобразяват безопасните места за кацане със зелен цвят.

Сега Феникс се насочва към овално образование на релефа с размери 20 на 100км.

НАСА ще даде окончателно одобрение за тази зона в края на Април. Първо смятат да снимат малка част в периферията на този овал с камерите на MRO.

Ако все пак се появят някакви проблеми с тази зона, още не е късно да се настрои траекторията на Феникс. Според ръководителя на екипа, строил Феникс Питър Смит от Университета на Аризона, траекторията на Феникс до последно ще може да се промени с 1-2км.

2 коментара:

аз каза...

много е як блога ти.
Ако искаш погледни и моя.
Сегашния ми пост е "приказка в много измерения", може и да ти хареса.
ще се отбивам често

Атанас Кумбаров каза...

То че място има, ама като се сетя за метода на кацане и ми настръхва косата. Все пак е по-добър от този на MSL. Имам чувството, че когато MSL е в 6-минутно затъмнение по време на кацане, направо ще припадна.