петък, март 07, 2008

Декстър - най-новото попълнение към екипажа на МКС


Совалката Индевър, която излита във Вторник (11. Март) към Международната Космическа Станция (ISS) с японската лаборатория Кибо, ще носи на борда си и канадския робот Декстър.
Роботът има две 250 килограмови, 3-метрови ръце с по 7 стави, позволявайки му да ги извива по много по-сложни начини от човешката ръка. Декстър се състои от 9 част и ще бъде сглобен от екипа на Индевър по време на 3 извънбордни дейности (EVA). Въпреки това, роботът ще влезе в употреба едва през 2009-та година, когато ще смени или поправи 140 ключови части по станцията.
Декстър е струвал на Канада 210 милиона долара и е разработван 10 години.

16-дневната мисия STS-123 на Индевър ще е най-дългата и тежка мисия на совалка до МКС до сега и според командира на Индевър Дом Гори, най-тежка ще е сглобката на робота Декстър.
Освен тази задача, екипа трябва да извърши следните неща:

• Инсталиране на японския лабораторен модул - Кибо.
• Тестове по сигурността на совалката, въведени след трагедията на Колумбия през 2003. Те се изразяват в ръчно запълване на дупки по топлинния щит на Индевър.
• Инспекция на повредено колело, което завърта половината слънчеви панели на МКС към Слънцето и от миналия Септември остави станцията с ограничен добив на електричество.

Още за проекта Dextre: http://www.space.gc.ca/asc/eng/missions/sts-123/default.asp

Няма коментари: