събота, март 08, 2008

Нова информация за най-ранната Вселена


NASA публикува много нови данни за астрономите по света относно структурата на Вселената, нейното развитие и огромното море от суб-атомни частици като неутриното.

Данните са събрани от сателита WMAP (Wilkinson Microwave Anisotropy Probe). Той изследва микровълнова светлина от най-ранната вселена, която е внезапно е загубила енергия при разширяването на Вселената преди 13,7 милярда години. Чрез това изследване WMAP дава отговори на много въпроси относно възрастта на Вселената, нейният състав и развитието й.

Днес знаем, че Вселената е едно море от неутрино и че всяка секунда милиони от тези суб-атомни почти безтегловни частици преминават през телата ни, но WMAP откри, че неутриното е играло много по-голяма роля в ранната Вселена.

Микровълновата светлина наблюдавана от WMAP е от време, когато Вселената е била на едва 380 000 години и тогава неутриното е представлявало 10% от пространството. 12% атомна материя, 63% тъмна материя и 15% фотони, а тъмната енергия е била незначителна. За сравнение според WMAP днешната вселена се състои от 4,6% атомна материя, 23% тъмна метрия, 72% тъмна енергия и под 1% неутрино.

Това е първото доказателство за Космическия Неутринов Фон извлечено от микровълни.

Неутриното е било в такива огромни количества в ранните етапи на развитието на Вселената, че може да е имало ефет върху него. Според някои теории, неутриното е съществувало, когато младата и гореща Вселена е била огромен ядрен реактор за производство на Хелий и WMAP потвърждава тези идеи заедно с точните измервания на земните детектори за неутрино.

Друго голямо откритие на WMAP разкрива информация за края на "тъмната епоха", когато първите звезди са се "запалили". Данните ясно показват, че на първите звезди са им трябвали около половин милярд години, за да създадат така наречената космическа мъгла.

Първите звезди създали тънък слой мъгла от електрони в околния газ, разпръсквайки микровълни, както мъглата на Земята разпръсква светлината от фаровете на превозно средство.

"Сега имаме доказателства, че създаването на тази мъгла е бил бавен процес, започнал, когато Вселената е била на около 400 000 години и продължил половин милярд години.", казва Joanna Dunkley, член на WMAP екипа от университета Oxford.

Новите данни от изследователския сателит поставят ясни ограничения и на рязкото разширяване на Вселената в първата трилионна част от първата секунда от живота й, която на кратко наричаме - "инфлация". Данните изключват повечето теории за инфлацията и ни приближават една крачка по-близо до разгадаването на историята на нашава Вселена.

Откритията на WMAP са детайлно публикувани под формата на 7 доклада в Astrophysical Journal.

Astrophysical Journal е списание на астрономическа тематика, което датира от 1895г. Сега публикува по 3 броя на месец, всеки от които е по около 500 страници.

1 коментар:

Fil каза...

Привет! Успех с блога, ще го посещавам редовно :)

За новите данни от WMAP четох в блога на Luboš. Въпреки че данните не са особено изненадващи, те ни дават още по-точна картина на ранната вселена.

Между другото, рождения ден на този блог съвпада с този на vselenata.net - 5 март :)