понеделник, март 10, 2008

Защо короната на Слънцето е по-гореща от ядрото му?

Всеизвестен факт е, че докато ядрото на Слънцето е около 6000 градуса по Целзии, то неговата корона е поне 200-300 пъти по-нагорещена.
Стандартният модел на вселената обаче не може да даде никакво логично обяснение за този феномен и астрофизиците все още водят разгорещени спорове на тази тема, което някой ден може да доведе до тотална промяна на разбирането ни за ядрените реактори.

Миналата година американски учени мислеха, че са разгадали тази мистерия, обяснявайки нагорещяването на слънчевата корона с високо-енергийни Алфвенови вълни (вид магнитохидродинамична вълна). Въпросните учени твърдяха, че могат да засекат алфвенови вълни, движещи се със свърхзвукова скорост в спираловидни траектории по посока на магнитното поле на Слънцето и публикуваха своите проучвания в престиното сп. Science.

Учени от Университета Warwick обаче твърдят, че това са отдавна открити и добре изследвани магнито-акустични ексцентрични вълни, които повече подхождат на сложната структура на магнитното поле на външните слънчеви слоеве.

Астрофизикът др.
Tom Van Doorsselaere от Warwick обяснява: "Просто интерпретираме данните различно. Те мислят, че наблюдават Алфвенови вълни, но всъщност това което виждат са прости ексцентрични вълни.
Те представляват изкривяване на магнитното поле, както китаристът опъва струните на китарата.
Освен това, тъй като учените от Boulder, Colorado идентифицират грешни вълни, така всичките им изчисления са грешни. За съжаление, това означава, че загадката на високата температура на Слънчевата Корона остава загадка."

Няма коментари: