неделя, март 23, 2008

Завършена е последната EVA за мисия STS-123

Двамата астронавти Robert Behnken и Michael Foreman завършиха последната 6-часова извънбордна дейност (EVA) за мисия STS-123 на совалката Индевър. Двамата се прибраха в МКС (Международната Космическа Станция) в 04:36ч. българско време за заслужена почивка, преди да отлетят към Земята утре (Понеделник).

Главната цел на извънбордната дейност беше да се откачи сензорната стрела, с която се инспектира топлинния щит на совалката, от роботозираната "ръка". Тя обикновено се връща на Земята, но по време на следващата мисия STS-124 на совалката Дискавъри, чиято задача е да досглоби Японската лаборатория Кибо, няма да има място за стрелата. За това двамата астронавти трябваше да я прикачат към екстериора на МКС, свързана с кабел, за да се поддържат инструментите й топли.

След като се справиха с това Foreman се отправи към гигантската 3-метрова свръзка, която трябва да завърта десния комплект слънчеви панели към Слънцето, използвайки максимален потенциал за производство на електричество. Тя е повредена от миналата година и не функционира. Foreman я снима и изчисти с парче плат, оглеждайки я за външни щети. Първоначалното заключение е, че не е имало външен удар от какъвто и да било тип, това ограничава възможните повреди и скоро инженерите на НАСА трябва да измислят как да я поправят.

В същото време Behnken, използвайки чук, успя да външния Експеримент с Материали за европейската лаборатория Колумбус. Това трябваше да бъде направено по време на третата извънбордна дейност, но тогава модула беше заял и за това сега се наложи употребата на чук.

Това беше 109-тата EVA по конструкцията на МКС и по трета в кариерата и на двамата астронавти.
Сега екипът на Индевър ще си събира багажа и в Понеделник се разкачат от МКС. В Сряда се очаква да кацнат на Земята.



Няма коментари: