събота, март 29, 2008

Радио телескопи намират органични молекули в космоса


Радио телескопи са засекли слаб, но сигурен сигнал от ацетонитрил - предшественика на амино киселините.
Заслуги за снимката: Sven Thorwith, MPIfR (inset)
Радио астрономи откриха доказателство за молекули подобни на амино киселина в облак прах на 25 000 светлинни години от Земята. Макар че откритието не доказва, че сложните органични структури идват от космоса, ясно показва, че основите на живота съществуват и другаде в Млечния Път и може да засяват други планети със семето на живота.

Тези молекули са открити с радио телескопи - супер чувствителни сателитни чинии, които могат да засекат изключително слабите радио сигнали, създадени от подобни газови облаци.

Радио астрономите обичат да търсят молекули в облака LMH (Large Molecule Heimat), който се намира към центъра на Млечния Път, в посока на съзвездието Стрелец. Облакът получава енергията си от гореща млада звезда в ядрото си и е пълен с всякакви най-различни молекули. Има повечето от 140-те различни молекули откривани до сега в космическото пространство.

Чрез радио телескопи в Испания, Франция и Австрия, екип учени от Института по радио астрономия Макс Планк в Бон, Германия са сканирали LMH за сигнали с точно определена дължина на вълната, които биха разкрили съществуването на по-сложни молекули. Събрали са общо над 3700 спектрални линии и 51 от тях безспорно са били на амино ацетонитрил - молекула подобна на примитивна амино киселина.

"Едвали тези молекули са уникални за облака LMH. Други региони за формиране на звезди би трябвало също да имат подходящи условия за образуване на амино ацетонитрил и дори истински амино киселини", казва ръководителя на проучването Арнауд Белоше.

Откритието на подобни молекули е важна стъпка за радио астрономията, защото тези изключително трудно се формират при екстремните температури на космоса. "Твърде топло и се разрушават, твърде студено и не могат да се формират", обяснява Антъни Ремиджан от Националната Радио Обсерватория в Шарлотсвил, Вирджиния. "Тези открития показват, че нужната химия за създаването на молекулите на живот, съществуват в космоса и даже са често срещано явление".

Няма коментари: