събота, март 15, 2008

Касини се провали (частично)

Мозайка от 3 снимки, най-детайлният изглед на северния полюс на Енцелад до сега.
Заслуги: NASA/JPL/Space Science Institut

Космическият апарат Касини, който в Сряда (12. Март) облетя спътника на Сатурн - Енцелад, не е успял да анализира химичния състав на гейзерите, изхвърлящи материал на разтояние 3 пъти диаметъра на самия спътник, но все пак оцеля и изпрати най-детайлните снимки на Енцелад до сега.

Касини прелетя на 50км. от повърхността на странния спътник със скорост от около 51 000 км/ч, правейки супер детайлни снимки на повърхността, но ръководителите на проекта се надяваха също така, когато премине над гейзерите на 193км. височина да успее да анализира химическия им състав чрез спектрометъра си и други инструменти.

За съжаление точно в най-лошия момент инструментите Cosmic Dust Analyzer (Анализатор на Космически Прах) и Спектрометъра за частици (Ion and Neutral Mass Spectrometer) са "забили" при смяна на софтуерни версии и не са записали никаква информация при преминаването през гейзерите.
Тази снимка е направена при най-близкото прелитане от 50км. височина.
Заслуги: NASA/JPL/Space Science Institut

Въпросните Гейзери предствляват голям интерес за екипа на проекта Касини. Те бяха забелязани за пръв път през 2005 и може да са доказателство за подземен океан.

Екипът на проекта от института по Астрофизика Макс Планк в Хайделберг, Германия е разочарован от резултата, но поне софтуерния проблем е изолиран и ще бъде оправен.
Също така това беше едва първото от 4 предстоящи близки облитания на спътника, така че има време грешката да се поправи. Следващото облитане е насрочено за 9. Октомври (официално изявление на NASA).

Поне снимките, които Касини изпрати са доста добри и ясно показват колко много северния полюс на спътника се различава от южния.

2 коментара:

Yassen каза...

Хубав блог. С удоволствие ще го следя.

Поздрави!

Michel каза...

За мен е удивително, че толкова малък спътник (по-малък е от Луната) може да има запазена вулканична дейност и лед в същото време...!

Не знам как да си го обясня... Луната е изстинала преди милиони години, а тук все още имаме вулкани?... Феномен.