сряда, март 19, 2008

Сай-фай легендата Артър Ч. Кларк почина днес на 90г.


(1917-2008)

Сър Артър Ч. Кларк, мечтател и футурист, член на Кралското Астрономическо Общество и пионер на научно-фантастичния жанр почина рано сутринта днес Събота в дома си в Коломбо, Шри Ланка на възраст от 90г. Неговата най-известна книга "2001: Одисея в Космоса" е дала името на този блог.

Артър Кларк е също така признат като "изобретателя" на комуникационните сателити. Като офицер от Британските Въздушни Сили през Втората Световна Война, той е вземал участие в разработката на безжичните телекомуникации. През 1945 Артър Кларк е публикувал за пръв път идеята си за изкуствени сателити над повърхността на Земята, които да предават радио сигнали на огромни разтояния. През 60-те години на миналия век са изстреляни първите сателити, но Артър така и не е патентовал идеята си, а през 1965 пише есето "Как загубих милиарди долари в свободното си време". Геостационарните орбити на спътниците дори днес се наричат и "Кларкови орбити".

Сър Артър Кларк получи рицарското си звание в Шри Ланка през 2000г., защото заради здравословното си състояние не можа да отиде до Лондон лично при Кралицата. Това трябваше да му е връчено още през 1998, но изчакаха първо името му да бъде очистено от обвиненията в педофилия на британския вестник The Sunday Mirror.

Артър Кларк и Стенли Кубрик, който почина през 1999г., делят общ оскар за най-добра филмова адаптация за филма по "2001: Одисея в Космоса".

"Позитивната визия на Сър Артър за бъдещето е предизвикала интерес към космическото изследване у много поколения и е двъхновила милиони хора за кариери в научната сфера.", Бъз Олдрин - астронавт от Аполо мисиите до Луната.

Мир на праха ти, Артър. Ще липсваш на всички ни!

Няма коментари: